ECONOMIC

Expert-Grup: Asanarea sectorului bancar are loc într-un ritm accelerat

post-img

Procesul de consolidare şi asanare a sectorului bancar autohton are loc într-un ritm accelerat. Măsurile impuse de către Banca Naţională (BNM) privind reevaluarea creditelor acordate a generat o creştere importantă a provizioanelor la unele bănci şi consolidarea nivelului de capital. Concluzia reiese din clasamentul performanţei bancare, ediţia a III-a, realizat de Centrul Independent Expert-Grup, transmite IPN.

Potrivit experţilor, per ansamblu, sectorul bancar se prezintă a fi bine capitalizat, oferă o rezervă consistentă de resurse ce pot absorbi eventuale pierderi. Totuşi, experţii spun că, deşi solid capitalizate şi cu active lichide în exces urmare constrângerilor existente în procesul de creditare, băncile suportă costuri de oportunitate, care reflectă dezvoltarea redusă a sistemului financiar naţional şi a mecanismului general de intermediere.

Topul performantelor este condus de patru bănci d eimportanţă sistemică: Moldova-Agroindbank, urmată Mobiasbancă, Moldindconbank şi Victoriabank. Pentru aceste bănci, marea majoritate a indicatorilor calculaţi se încadrează în limitele agreate de practica bancară. Acestea excelează la compartimentul profitabilitate şi indicatori de piaţă.

Expert-Grup aminteşte că pentru Moldova-Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank continuă aplicarea unor regimuri speciale de activitate, monitorizarea intensivă şi intervenţia timpurie. Aceste acţiuni se datorează persistenţei în continuare a unor vulnerabilităţi legate de acţionariat sau expunerile riscante, situaţie redată şi de calitatea mai puţin bună a activelor.

Băncile cu cea mai bună capitalizare în raport cu activele deţinute sunt: BCR Chişinău; EuroCreditBank şi Eximbank.

Băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt:  Victoriabank, Comerţbank şi Eximbank. Băncile cu cele mai calitative active: FinComBank, EuroCreditBank şi ProCredit Bank.

Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: Moldindconbank, Mobiasbancă şi Moldova-Agroindbank, iar cu cea mai mare cotă de piaţă după active sunt Moldova-Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank.