Expert-Grup a prezentat topul celor mai bune bănci din Republica Moldova din 2017
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert-Grup a prezentat topul celor mai bune bănci din Republica Moldova din 2017

Cele mai bune rezultate în sistemul bancar al Moldovei în anul 2017 le-au obţinut Moldova Agroindbank (MAIB), Mobiasbancă şi Moldindconbank, susţin experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup.


Potrivit agenţiei INFOTAG, ei au remarcat într-un studiu că la clasificarea băncilor s-a ţinut cont de mai multe criterii, inclusiv volumul total şi calitatea activelor, a depozitelor şi creditelor băncii, rentabilitatea capitalului, ponderea creditelor neperformante, evaluarea riscurilor.

"MAIB, Mobiasbancă, Molindconbank şi Victoriabank deţin cele mai mari volume de active şi de credite acordate, o rentabilitate înaltă şi depăşesc celelalte bănci după indicatorii de piaţă", consideră experţii.

În opinia lor, "în apropierea sfârşitului de an financiar, majoritatea băncilor continuă acumularea de profit şi ajustarea indicatorilor economico-financiari, iar măsurile impuse de BNM privind evaluarea creditelor continuă a fi înăsprite, ceea ce se transpune printr-o creştere importantă a provizioanelor la unele bănci".

"În contextul creşterii depunerilor în monedă naţională, continuă tendinţa de majorare a activelor bancare. Totuşi, această creştere nu se regăseşte în cadrul componentei de bază şi anume credite acordate, fiind mai degrabă reflectată în cadrul conturilor de numerar. Astfel, în procesul de intermediere, depunerile atrase de la populaţie nu-şi găsesc contrapartidă în piaţă, iar ponderea creditelor înregistrează un nivel de doar 42% în total active", susţin experţii.

Potrivit studiului, scăderea soldului de credite este caracteristică doar pentru componenta persoane juridice, în timp ce segmentul populaţiei înregistrează o tendinţă opusă, dar insuficientă pentru inversarea trendului general. Totuşi, creşterea volumului de credite acordate persoanelor fizice, în special a celor de consum, confirmă interesul sporit al băncilor şi pentru această categorie de debitori, neglijată oarecum în trecut.
Similare