Expert: Epoca remiterilor, pe sfârşite. Trebuie asigurate veniturile pe interiorul ţării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Epoca remiterilor, pe sfârşite. Trebuie asigurate veniturile pe interiorul ţării

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important în condiţiile în care exporturile depăşesc banii introduşi în ţară, deja al treilea an consecutiv.

În 2017 volumul remiterilor va fi de 1,27 miliarde USD, iar vânzările de valută – 2 miliarde USD, sub nivelul încasărilor din exporturi. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Banii proveniţi din remitenţe s-au epuizat, unica posibilitate de dezvoltare a Republicii Moldova sunt resursele interne prin atragerea investiţiilor crearea locurilor de muncă şi asigurarea veniturilor din interiorul ţării. Banii de peste hotare vor creşte în medie cu 5-10%, anual.

Veaceslav Ioniţă constată şi o creştere a salariul din economie, care a căzut după criza din 2014 la 1,5 miliarde USD de la 1,8 miliarde USD. Anticipăm că în anul 2018-2019 salariul plătit în economie va depăşi volumul remitenţelor.

Potrivit economistului, asigurarea încasărilor la bugetul de stat s-a bazat, până nu demult în exclusivitate, pe transferurile moldovenilor care muncesc în străinătate. ”În 18 de ani remiterile moldovenilor prin canalele oficiale (bănci şi sistemele de transfer) au constituit 18 miliarde USD, dar suma se ridică la 27 miliarde USD, dacă luăm în calcul volumul de valută vândut pe piaţa valutară în numerar. Discrepanţa de 9 milioane USD ne arată că aceşti bani au fost aduşi acasă cash de moldovenii care au venit acasă”.

Tot în cei 18 ani, Republica Moldova a exportat mărfuri şi produse în sumă de 27 miliarde USD. Altfel spus, veniturile nete provenite din banii de peste hotare sunt egale cu veniturile totale provenite din exporturi. Pentru comparaţie, încasările cetăţenilor provenite din exporturi sunt de 4 miliarde USD, iar din remitenţe 27 miliarde USD. În această perioadă fondul de salariu achitat  a fost de 20 miliarde USD cu 7 miliarde mai puţin faţă de remiteri.

”Observăm că impactul banilor din străinătate este mai mare decât tot salariul achitat pe economie. Bunăstarea cetăţeanului a fost determinată de  banii trimişi din străinătate. Or, salariul nu a mai jucat un rol important începând cu anul 2004. De exemplu, vânzările de valută au fost de 760 milioane USD, iar salariul a fost doar 550 milioane USD”, a mai spus Ioniţă.

În anul 2007-2008 Republica Moldova era prima ţară în lume cu cei mai mulţi bani veniţi de peste hotare raportaţi la PIB. În 2008 volumul transferurilor a atins cel mai înalt nivel – 2,4 miliarde USD cu o pondere în PIB de 39,5%.

În concluzie, economistul IDIS Viitorul a precizat că remitenţe continuă să joace un rol important până în 2014 când volumul acestora a început să se reducă, iar nivelul de 2,4 miliarde USD va fi atins foarte greu în anii următori.

Similare