Expert economic: Exporturile în Rusia, la cheremul deciziilor politice şi retoricii prezidenţiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert economic: Exporturile în Rusia, la cheremul deciziilor politice şi retoricii prezidenţiale

Relaţiile comerciale ale Republicii Moldova cu Rusia au intrat în impas din august 2014, după ce Chişinăul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Or, la puţin timp, Moscova a introdus taxe vamale pentru produsele moldoveneşti, iar, ulterior, embargourile au venit unul după altul şi continuă şi astăzi.

Livrările de fructe şi legume în Federaţia Rusă sunt la cheremul deciziilor politice, iar promisiunile de restabilire a exporturilor sunt doar la nivel de retorică. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii "15 minute de realism economic", de către expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârţă.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat de nenumărate ori că va soluţiona problema exporturilor de fructe şi legume în Federaţia Rusă. Dodon s-a întâlnit şi cu premierul rus, Dmitri Medvedev, şi cu vicepremierul Dmitri Rogozin, dar fără niciun rezultat. 

”Menţinerea embargourilor relevă că preşedintele Igor Dodon nu-şi onorează promisiunile din campania electorală, când declara că restricţiile vor fi scoase imediat după ce va ajunge la cârma statului. Ba mai mult, Dodon spunea şi despre simplificarea condiţiilor de aflare la muncă a moldovenilor în Federaţia Rusă, dar situaţia a rămas neschimbată. Promisiunea de lungă durată, neonorată de şeful statului, a fost şi soluţionarea conflictului transnistrean”, a spus Tăbârţă.

Potrivit expertului, Dodon declară, de câte ori are ocazia, că Republica Moldova şi-a majorat exporturile în Federaţia Rusă, dar statisticile îl contrazic - ponderea este sub 20%, iar UE rămâne principalul partener comercial al Moldovei cu o cotă de 63,4% în primul semestru. Logica afirmaţiilor lui Igor Dodon se înscrie în misiunea geopolitică a Federaţiei Ruse pe care o are acesta în Republica Moldova şi face parte din scenariul politic de restabilire a influenţei Moscovei în spaţiul ex-sovietic, iar Tiraspolul joacă un rol important. 

Similare