Expert economic: Creşterea preţurilor din acest an loveşte cel mai mult în pensionari şi păturile social-vulnerabile
Sursa foto:revistateo Vizualizari:

Expert economic: Creşterea preţurilor din acest an loveşte cel mai mult în pensionari şi păturile social-vulnerabile

Expertul economic Veaceslav Ioniţă spune că în 2019 asistăm la o accelerare a inflaţiei, care va continua şi-n anul 2020, iar în luna august, preţurile au crescut în mediu cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut.

„Dacă ne uităm pe structura preţurilor, atunci observăm că cea mai mare creştere a fost la produsele alimentare, care au crescut în această perioadă cu 8,1%. Anume majorarea preţurilor la produsele alimentare şi creează senzaţia de scumpire în rândul populaţiei, iar cei mai afectaţi sunt pensionarii şi păturile social-vulnerabile”, scrie expertul pe o platformă.

Potrivit lui Ioniţă, dacă la populaţia cu venituri medii cheltuielile pe produse alimentare sunt în jur de 20-25%, atunci la pensionari şi persoanele sărace, produsele alimentare „mănâncă” mai mult de jumătate din bugetul lor.

Expertul economic explică faptul că în anul 2019 preţurile vor creşte mult mai mult decât indexarea pensiilor. Respectiv, chiar dacă pensia nominal a crescut, totuşi pensionarii vor putea procura în 2019 mai puţine produse alimentare decât în 2018.

„De fapt în 10 ani situaţia pensionarilor nu s-a schimbat deloc spre bine. Dacă la capitolul salariu, Republica Moldova în 2014 a depăşit nivelul de salarizare din perioada sovietică, atunci la capitolul pensii noi încă nu am ajuns la nivelul anilor 1984-1985. Anume din acest considerent, persoanele în vârstă au sentimentul că sunt defavorizaţi de noile realităţi economice”, mai spune Veaceslav Ioniţă.
Similare
RECOMANDĂRI