ECONOMIC

Expert: De un an avem creştere de 0% la exporturi. Ce măsuri pot fi întreprinse de urgenţă?

post-img

Exporturile Republicii Moldova au încetat să mai crească, deja de un an, şi s-au plafonat la nivelul de 2,7 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că de un an, avem creştere de 0% la exporturi. Pentru deblocarea acestei creşteri, economistul şi expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă vine cu două recomandări urgente, care pot fi implementate imediat de autorităţi.

„După criza din 2014 exporturile Republicii Moldova au scăzut pe parcursul a doi ani cu 25% sau 580 milioane de dolari. Apoi a urmat o perioadă de recuperare cu o uşoară creştere până în vara anului 2018, când livrările de mărfuri în valoare anuală au atins cota de 2 750 milioane USD. Însă deja de un an exporturile au încetat să mai crească şi s-au plafonat la nivelul de 2 750 milioane USD în valoare anuală. Un an avem creştere de 0% la exporturi”, explică expertul. 

După criza din 2014, expertul spune că, creşterea exporturilor de 1 miliard de dolari a fost asigurată de 5 ramuri de bază, care au avut o contribuţie de circa 65%. O atenţie deosebită este acordată grăunţoaselor (Ceriale&Oleagionase) şi industriei automotive din Zonele Economice Libere, care au asigurat 40% din creşterea exporturilor. 

Din aceste considerente, expertul spune că anume măsuri în aceste domenii pot fi implementate imediat şi în mod de urgenţă:


Deblocarea & Demonopolizarea exporturilor de grăunţoase

„În opinia mea cel mai mare potenţial de creştere a exporturilor moldoveneşti o are producţia de cereale şi oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul unu a fermierilor nu este producţia agricolă, dar dificultăţile enorme la exportul lor. Logistica actuală şi monopolizarea exporturilor a creat blocaje pe piaţă. Identificarea de soluţii noi privind transportul şi exportul producţiei agricole şi demonopolizarea exporturilor ar permite să înviorăm exportul chiar în următoarele 2-3 luni”.

Consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investiţiilor străine în industrie

„Fenomenul Zonelor Economice Libere (ZEL) încă urmează a fi studiat aici mă voi limita doar a spune că datorită ZEL Moldova a reuşit să dezvolte o industrie nouă: automotive (construcţia subansamblurilor pentru automobile). Redefinirea ZEL-urilor în Moldova a avut loc odată cu deschiderea ZEL Bălţi în 2010, care în prezent este şi cea mai mare Zonă Economică Liberă din ţară. În opt ani investiţiile în industrie prin Zonele Libere a fost de 280 milioane USD, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 11%   din totalul exporturilor moldoveneşti.

ZEL-urile trebuie să devină un centru de inovare şi dezvoltare industrială, iar pentru aceasta este necesar de crescut capacitatea lor de atragere a investiţiilor. Guvernul trebuie să consolideze potenţialul administraţiei ZEL-urilor în atragerea investiţiilor. Aici avem Zone Libere cu capacităţi financiare puternice, datorită investiţiilor masive, numărului de rezidenţi mare şi politicilor sale active de atragere a investiţiilor. Iar alte Zone din păcate sunt într-o stagnare profundă. Pentru a soluţiona această problemă este necesar de demarat procesul de comasare a ZEL-urilor astfel va creşte potenţialul lor de atragere a investiţiilor”.