ECONOMIC

Expert: Creşterea veniturilor populaţiei, creditele ipotecare şi preţurile stabile au înviorat piaţa imobiliară

post-img

Migraţia internă, schimbarea comportamentului social, creşterea veniturilor populaţiei, accesarea împrumuturilor ipotecare şi stabilizarea la nivelul de jos a preţurilor - sunt factorii fundamentantali pe care se bazează dezvoltarea pieţei imobiliare din Moldova", susţine expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul Veaceslav Ioniţă.

Într-un studiu el a menţionat că "în timp ce populaţia ţării scade continuu, populaţia din or. Chişinău în 10 ani a crescut cu 30 mii persoane".

"Această creştere se datorează migraţiei interne şi înseamnă pentru Chişinău 14 mii de familii în plus, care au nevoie de apartamente. În ultimii 10 ani, în Chişinău s-au construit circa 40 mii de apartamente. Totodată, în acestă perioadă s-a schimbat şi comportamentul populaţiei din capitală. Tinerii se căsătoresc mult mai târziu, chiar dacă nu sunt căsătoriţi preferă să locuiască separat, iar dacă se căsătoresc preferă să nu aibă copii în primii ani de căsnicie, iar când decid să aibă copii, atunci numărul lor se limitează la un copil sau maxim 2 copii. În rezultat, în anul 2006 în Chişinău ponderea familiilor de o persoană era de 17%, iar în prezent sa dublat ajungând la aproape 33%. Iar alte 35% sunt familiile format e din două persoane. Numărul de familii din cinci persoane şi mai mult, practic sunt pe cale de dispariţie şi ponderea lor s-a redus în doar 12 ani de trei ori de la 7,6% în 2006 la 2,8% în 2018", a spus expertul.

Potrivit lui, piaţa imobiliară din Moldova a cunoscut o explozie a preţurilor până în anul 2008, însă în urma crize imobiliare, ele s-au prăbuşit până la de la 867 până la 525 euro/m2 şi deja al doilea na consecutiv s-au stabilizat la acest nivel.

"Creşterea veniturilor populaţiei are un efect pozitiv asupra pieţei imobiliare, salariul mediu în economie în 2018 este aproximativ de 322 euro, dublându-se comparativ cu anul 2008 şi majorându- se cu aproape 50 euro faţă de 2017. De asemenea, aprecierea valutei naţionale din ultimii doi ani de zile a făcut apartamentele mai ieftine cu peste 10%. Drept consecinţă, efortul financiar depus de o familie pentru procurarea unui apartament, este mult mai mic decât acum 10 ani. Astfel, pentru procurarea unui apartament de 70 m2 acum 12 ani era nevoie de 36 salarii medii anuale, iar anul acesta indicatorul s-a redus de 3,8 ori până la 9,5 salarii medii anuale", consideră Veaceslav Ioniţă.