ECONOMIC

Expert: Cetăţenii R. Moldova încep a prinde gustul achitărilor cu cardul

post-img

În 2018 molodovenii au achitat cu cardul bunuri şi servicii în volum de 12,3 miliarde lei. Acest volum este de două ori mai mare decât acum 3 ani şi de 10 ori mai mare decât acum 7 ani. Cel puţin asta scrie expertul şi economistul Veaceslav Ioniţă pe pagina sa de Facebook. Acest lucru denotă faptul că asistăm la o creştere exponenţială a plăţilor cu cardul.

„Dacă până în anul 2016 majoritatea plăţilor cu cardul erau efectuate peste hotarele ţări, atunci începând cu 2017 achitările în Moldova domină din ce în ce mai pronunţat. Altfel spus, după ce au învăţat peste hotare cât de comod este achitarea cu cardul, acum moldovenii cu plăcere utilizează cardurile şi-n ţară”, mai spune Veaceslav Ioniţă.




Astfel în 2018 aproape 60% din cumpărăturile cu cardul au fost realizate în Moldova. Din cele 12,3 miliarde lei, 7.04 miliarde lei revin achitărilor în ţară, iar restul 5,24 miliarde achitărilor - peste hotare.

„Investiţiile băncilor şi agenţilor economici în sisteme electronice de plată încep a da rod, însă să nu uităm că în continuare cea mai mare parte de banii primiţi pe card, moldovenii preferă să-i retragă din bancomate şi să achite în continuare în numerar.

Piaţa plăţilor cu cardul creşte cu paşi rapizi, dar mai are mult până va elimina dragostea moldovenilor faţă de numerar”, opinează expertul.

Potrivit lui Ioniţă, în 2018, din totalul rulajului cu carduri moldoveneşti de 57,9 miliarde lei, cetăţenii R. Moldova au preferat 45,6 miliarde lei să-i scoată din bancomate sub formă de numerar, însă această cifră este mai mică de la an la an.

TVR MOLDOVA menţionează, cu referire la datele BNM, că, la sfârşitul anului 2018, în R. Moldova erau în circulaţie peste 1,9 milioane de carduri bancare.