ECONOMIC

Expert: Băncile au început în 2019 să crediteze destul de agresiv persoanele fizice

post-img

În trimestrul II din 2019 ponderea creditelor oferite persoanelor fizice de către întreg sistem financiar, pentru prima dată a depăşit cota de 40%, ceea ce este de 3 ori mai mult decât acum 10 ani în urmă.

Astfel din portofoliul total de credite de 48,4 miliarde lei oferite de către bănci, companii de microcreditare, Asociaţii de Economii şi Împrumuturi, companii de leasing, peste 19,6 miliarde lei revin persoanelor fizice, scrie pe blogul său economistul Veaceslav Ioniţă.

Pe parcursul a 5 ani, locomotiva creşterii portofoliului de credite oferit persoanelor fizice a fost sectorul nebancar, care şi-a majorat portofoliul de 3,3 ori, de la 2,2 miliarde lei în 2013 la 7,2 miliarde lei în 2018. Băncile în această perioadă şi-au majorat portofoliul de credite doar de 2 ori, de la 4,9 miliarde lei la 10 miliarde lei.



„În anul 2019 avem o schimbare clară de situaţia, băncile destul de agresiv au început creditarea persoanelor fizice, ceea ce le-a permis să recupereze parţial poziţiile pierdute din ultimii ani de după criza bancară. Astfel, în prima jumătate a anului, volumul creditelor oferite persoanelor fizice a crescut cu 2,4 miliarde lei, dintre care sectorului bancar îi revine 2 miliarde lei, iar sectorului nebancar doar 0,4 miliarde lei. În următoarele luni anticipăm o creştere mai pronunţată a sectorului nebancar, dar totuşi poziţia dominantă va fi menţinută de sectorul bancar”, spune Ioniţă.

Cu 19,6 miliarde lei împrumuturi persoanele fizice au atins cel mai înalt nivel de îndatorare raportat la PIB de 9,6%, iar până la finele anului pentru prima dată în istoria ţării acest indicator va depăşi 10% din PIB. Totuşi după gradul de îndatorare a persoanelor fizice, Moldova este de 2 ori mai puţin îndatorată decât media regională şi de 5,7 ori mai puţin decât media europeană, cea ce indică la un potenţial de creştere a portofoliului de credite oferit persoanelor fizice, subliniază expertul.