Experienţa dezvoltării pieţelor de capital, împărtăşită de analiştii financiari CFA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experienţa dezvoltării pieţelor de capital, împărtăşită de analiştii financiari CFA

Instrumentele financiare ar trebui să se dezvolte în câteva direcţii, una dintre ele ţine de investitorii instituţionali. O necesitate este şi relansarea sectorului de asigurări. Pe termen mediu, o direcţie ar fi dezvoltarea fondurilor de pensii, pentru care există infrastructură şi bază legală. Un interes sporit există şi din partea agenţilor economici în privinţa instrumentelor de reducere a riscurilor, cum ar fi cele valutare, de preţuri etc. Perspectivele de dezvoltare a pieţei financiare din Republica Moldov sunt discutate astăzi, 24 septembrie, în cadrul unei conferinţe internaţionale, care întruneşte mai bine de o sută de oficiali, analişti financiari externi, bancheri, oameni de afaceri, parteneri de dezvoltare, experţi independenţi, transmite IPN.

Conferinţa este organizată de către Banca Naţională a Moldovei şi CFA (Chartered Financial Analyst) Society Romania. Prin acest eveniment, organizatorii şi-au propus să facă un schimb de experienţă între investitorii profesionali din Republica Moldova şi cei de peste hotare, cu scopul de a sprijini dezvoltarea pieţei financiare şi de a implementa excelenţa profesională în sectorul financiar din Republica Moldova.

„Ne propunem să identificăm necesităţile mediului de afaceri şi ale gospodăriilor, să vedem ce soluţii poate oferi sistemul financiar în prezent şi ce instrumente noi sau mecanisme putem prelua sau atrage de la partenerii şi colegii noştri”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, în deschiderea evenimentului. Octavian Armaşu a accentuat rolul politicii monetare în crearea precondiţiilor pentru iniţierea activităţilor investiţionale şi luarea deciziilor în mediul de afaceri. În opinia sa, dezvoltarea pieţelor financiare şi diversificarea instrumentelor existente pe aceste pieţe ar asigura pârghii suplimentare pentru îmbunătăţirea transmisiei monetare.

„Se reclamă regândirea şi punerea în aplicare a unui mix de politici structurale, fiscale şi monetare convergente în crearea unui mediu autentic atractiv apariţiei noilor instrumente tranzacţionate pe piaţa de capital locală, inclusiv prin valorificarea şi cuantificarea unei sinergii pe măsură”, a menţionat preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Valeriu Chiţan.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Finanţelor, Sergiu Luca, a precizat că accesul larg la valorile mobiliare de stat este un element important pentru dezvoltarea pieţei de capital a Moldovei, care la rândul ei este esenţială pentru orice economie de piaţă ca să aprofundeze şi să extindă accesul la finanţare pentru toţi agenţii economici.

Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, a declarat că dezvoltarea pieţei financiare are potenţialul de a oferi beneficii importante, cum ar fi mobilizarea unei finanţări mai ieftine şi mai stabile. „Pentru a facilita dezvoltarea acesteia, factorii de decizie politică trebuie să depăşească provocările legate de dimensiunile reduse ale economiei locale, factorii structurali şi influenţa intereselor personale”, a opiniat Volodymyr Tulin.

Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale în Moldova, a specificat că pieţele financiare locale şi instrumentele financiare nu se pot dezvolta fără politici macroeconomice solide, instituţii puternice şi un cadru solid de reglementare. „Succesiunea adecvată a reformelor, inclusiv sincronizarea cu reformele din alte domenii, precum statul de drept şi mediul de afaceri, este importantă”, a notat oficialul.

Şeful Oficiului BERD în Republica Moldova, Angela Sax, a menţionat că s-a muncit împreună pentru a redresa situaţia din sectorul bancar. Potrivit ei, cu paşi mici, dar hotărâţi, încrederea în creditorii din Republica Moldova a fost restabilită. Oficialul a exprimat deschiderea BERD pentru a acorda Republicii Moldova asistenţă în dezvoltarea capitalului local şi a pieţei valutare. „Pieţele locale de capital vor oferi economiei moldoveneşti mai multe alternative de finanţare bancară, vor încuraja creşterea economică şi un sector financiar mai sustenabil”, a spus Angela Sax.

Reprezentantul Consiliului Director al CFA Society Romania, Maria Duduman, a menţionat certificarea CFA drept una dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Scopul final al CFA Institute este acela de a crea un mediu în care interesele investitorilor sunt respectate, pieţele funcţionează la cel mai înalt nivel şi economia creşte.

Conferinţa, desfăşurată la Chişinău cu participarea reprezentanţilor CFA Society Romania, întruneşte pe unii dintre cei mai bine pregătiţi specialişti certificaţi în industria financiară. Calificarea CFA este administrată de CFA Institute (USA) şi este deţinută în prezent de peste 165 de mii de profesionişti din lume.

Similare
RECOMANDĂRI