Executivul a aprobat o hotărâre privind reglementarea asistenţei externe
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Executivul a aprobat o hotărâre privind reglementarea asistenţei externe

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi o hotărâre privind reglementarea cadrului instituţional şi mecanismul de coordonare şi management a asistenţei externe, în contextul atribuirii competenţelor de coordonare a asistenţei externe Ministerului Finanţelor.

„Acest proiect este o parte importantă care ţine şi de reforma Guvernului. Acum noi avem certitudinea că toată asistenţa externă va fi folosită eficient, lucru care nu se întâmpla întotdeauna, acesta şi este scopul proiectului”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Documentul urmăreşte asigurarea unui management financiar durabil al asistenţei externe, utilizarea eficientă a resurselor disponibile, pentru a maximiza impactul asistenţei externe pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar şi alinierea procesului de programare a asistenţei externe la sistemul naţional de planificare bugetară şi implicit calendarul bugetar. De asemenea, se vor depune eforturi pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie a sprijinului financiar extern, transparenţei în procesul de gestionare a asistenţei externe şi vizibilităţii rezultatelor obţinute.

Documentul prevede, de asemenea, eliminarea barierelor birocratice care pot tergiversa lansarea proiectelor/programelor noi. În acest scop, vor fi excluse din procesul de coordonare a asistenţei externe Comitetul Interministerial de Planificare Strategică şi Consiliile sectoriale.

Ministerul Finanţelor, în calitate de autoritate naţională de coordonare a asistenţei externe, va elabora, în termen de şase luni, Ghidul operaţional privind Coordonarea şi Managementul Asistenţei Externe.

Similare
RECOMANDĂRI