ECONOMIC

Ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, despre furtul miliardului: Privatizarea BEM a fost necesară, iar furtul s-a întâmplat ulterior din cauza unei „minţi bolnave”

post-img

Furtul miliardului n-a fost o operaţiune pregătită cu mult timp înainte de jaful propriu-zis, precum susţine ex-premierul Vlad Filat. Privatizarea BEM n-a fost parte din planul de jefuire a băncilor, privatizarea a fost necesară, iar furtul s-a întâmplat ulterior din cauza unei „minţi bolnave”. Declaraţia îi aparţine ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr în mandatul căruia, în anul 2013  a fost privatizată Banca de Economii şi concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău.

„Comisia de Anchetă a furtului miliardului face o greşeală când abordează evenimentele anului 2013 din perspectiva anului 2019”, a menţionat Valeriu Lazăr în cadrul Clubului Presei Economice, desfăşurat pe 17 iulie la Chişinău, potrivit economica.md.

Ex-ministrul Economiei spune că atunci era de neconceput ca cineva să privatizeze banca doar pentru a o devaliza. „La ce om sănătos la cap îi putea trece prin gând că cineva o să vină să-şi omoare propriul copil. Am făcut o comparaţie: nu poţi învinui dealerul auto că a vândut un automobil unui cetăţean cu acte în regulă, iar acesta ulterior s-a îmbătat şi a intrat în mulţime”, a exemplificat ex-ministrul, adăugând că şi-a propus să ajute Comisia de Anchetă pentru ca aceasta să înţeleagă cum s-a ajuns la privatizarea BEM din 2013.

Potrivit ex-ministrului au existat două episoade mari – anul 2012-  începutul lui 2013, când a fost dată prima lovitură de vreo două miliarde şi ulterior, luna noiembrie 2014, după cum spune raportul Kroll.

Faptul că Ilan Şor a ajuns să fie, după 2013, proprietarul Băncii de Economii, dar şi al Aeroportului Internaţional Chişinău, este o enigmă pentru Valeriu Lazăr. „Cred că şi pentru mulţi dintre decidenţii de atunci asta a fost o surpriză mare”, a spus acesta, menţionând că nu crede că Şor a organizat de unul singur această operaţiune. „Le-am spus şi celor de la comisie să sape mai adânc, deoarece n-are cum Şor să fie inginerul la toată construcţia asta. Cred că şi în momentul privatizării BEM, şi la cel al concesionării aeroportului, nici Şor nu ştia ce-l aşteaptă. La acel moment ştiam că minoritarii au o înţelegere prealabilă cu una din acele două bănci mari ruseşti pentru această primă parte a tranzacţiei”, declară Lazăr.

Ex-ministrul spune că sarcina privatizării era doar să închidă acea gaură imensă din conturile băncii care aparţinea în acea periodă statului. „La finele lui 2012 la BEM existau credite neperformante de 1,4 miliarde de dolari, ce reprezenta 55% din portofoliul de credite, nu era vorba despre câteva sute de milioane. La acestea s-au mai adăugat nişte gajuri fără valoare de circa 600 milioane de lei. Era deci vorba despre două miliarde de lei”, precizează ex-ministrul.

Potrivit ex-ministrului economiei, în acea perioadă, se dorea ca fără bani suplimentari de la buget să fie salvată Banca de Economii. „Nu putea statul să astupe gaura de două miliarde. Nu era păstrarea controlului asupra băncii scopul în sine, ci salvarea ei de la faliment”.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, din cabinetul căruia făcea parte şi Valeriu Lazăr, declara într-un interviu pentru TV8 că cel care a gândit schema furtului miliardului este omul de încredere al lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, vicepreşedinte al Partidului Democrat.


Vlad Filat: Serghei Iaralov este creierul furtului miliardului, iar Ilan Şor principalul beneficiar