Eveniment de marcare a 5 ani de la implementare a DCFTA. Ion Chicu: Este important să exportăm şi mărfuri cu valoare adăugată sporită
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Eveniment de marcare a 5 ani de la implementare a DCFTA. Ion Chicu: Este important să exportăm şi mărfuri cu valoare adăugată sporită

Asociaţia Businessului European (EBA) a organizat un eveniment de marcare a 5 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) dintre Moldova şi UE. Acesta a reunit oficiali europeni, reprezentanţi ai corpului diplomatic, miniştri şi şefi a instituţiilor publice, reprezentanţi ai business-ului de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul evenimentului au fost constatate efectele implementării DCFTA, oportunităţile şi provocările pentru mediul de afaceri şi economia naţională. 

Prezent la eveniment, Ion Chicu a menţionat că odată cu semnarea Acordului „mărfurile noastre nu mai au nevoie de viză pentru a merge în UE”,  fapt ce stimulează exportul în UE. Cca 70% din exporturile RM sunt în UE, şi peste 1800 de companii exportatoare moldoveneşti din totalul de cca 2500 sunt orientate spre piaţa UE.

„Avem nevoie de parteneri în toate părţile lumii. Cifrele arată cât de multe putem face când învăţăm şi nu ne temem de schimbări. Este important ca exporturile noaste în UE să fie completate cu mărfuri cu o valoare adăugată sporită, or actualmente, materia agricolă predomină în detrimentul produselor agroalimentare procesate”, a spus premierul.

Şeful Guvernului a vorbit despre migraţia tinerilor, menţionând că problema necesită tratată înţelept şi hotărât: „Avem tineri energici şi educaţi – ţara investeşte în educaţia şi sănătatea lor, dar cum ajung maturi ei pleacă. Trebuie să elaborăm şi să implementăm programe care pot convinge tinerii să rămână în Moldova, să se implice în modernizarea ţării. Solicit suportul UE şi al partenerilor de dezvoltare în competiţia pentru resursele de muncă”.

Similare
RECOMANDĂRI