ECONOMIC

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan: R. Moldova va avea parte de un pachet de asistenţă macrofinanciară, ca suport bugetar de la nivelul Comisiei Europene

post-img

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova, a declarat că Republica Moldova probabil va primi un pachet de asistenţă macrofinanciară,ca suport bugetar de la nivelul Comisiei Europene.

Co-preşedintele Comitetului parlamentar de Asociere UE - R. Moldova conduce o delegaţie a Parlamentului European în Republica Moldova unde va avea loc cea de-a zecea reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-R. Moldova. „Sunt foarte bucuros să fiu aici cu o delegaţie a membrilor din parlamentul european, din mai multe grupuri politice, cele mai importante trei grupuri politice din parlamentul european. Este prima întâlnire faţă în faţă a comitetului parlamentar de asociere UE - R. Moldova de la începutul pandemiei. Toate întâlnirile au fost în format online de la începutul anului 2020 până acum şi am insistat să venim acum la Chişinău să ne întâlnim cu noii colegi. Scopul principal al vizitei noastre este întărirea cooperării parlamantere, întărirea cooperării în domeniul afacerilor europene între parlamentul R. Moldova şi cel european”, a declarat europarlamentarul.

În ultima perioadă Republica Moldova a fost vizitată de mulţi demnitari europeni, fapt despre care Siegfried Mureşan spune: „R. Moldova a avut patru ani de zile în care preşedintele R. Moldova nu a fost credibil pe plan internaţional şi acest lucru a fost un mare handicap pentru cetăţenii R. Moldova căci un preşedinte izolat, un preşedinte care nu avea credibilitate în ochii partenerilor externi, nu a putut obţine beneficii concrete pentru cetăţenii R. Moldova. Astăzi Republica Moldova e condusă de un preşedinte, de un guvern care se bazează pe o majoritate transparentă, care e în favoarea reformelor şi în favoarea bunei guvernări pentru oameni. Aceasta înseamnă că aceşti oameni politici se bucură de o încredere a partenerilor internaţionali şi pot obţine sprijin pentru R. Moldova, financiar, în combaterea crizelor, cum a fost cel pe durata pademiei şi inclusiv pachetul de sprijin economic de 600 de milioane de euro prezentat pe parcursul acestei veri, de Comisia Europeană care a fost elaborat în strânsă cooperare de Comisia Europeană cu administraţia prezidenţială, cu preşedintele Maia Sandu tocmai fiindcă există încredere în preşedinte şi priorităţile sprijinului european ţin cont exact de ceea ce colegii din R. Moldova ne-au spus că au nevoie. Astăzi R. Moldova, datorită oamenilor politici care o conduc, este un partener credibil pentru ţări europene şi instituţiile europene.”

Comisia Europeană a anunţat lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova. Planul stabileşte un program de intervenţii şi investiţii în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru R. Moldova, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene şi instituţiile financiare internaţionale, prin intermediul Echipei Europa şi cu participarea investitorilor privaţi. „Imediat după apariţia crizei generate de coronavirus, o criză iniţial sanitară, cu consecinţe economice şi sociale, UE a dorit să ajute cele 27 ţări membre ale UE şi a creat un pachet de ajutor economic fără precedent, în total 750 miliarde euro pentru toate cele 27 ţări membre ale UE. Pentru România de exemplu, aproape 30 de miliarde de euro. Republica Moldova a fost prima ţară, primul stat din afara UE care a obţinut un astfel de pachet de ajutor economic de la nivelul UE. Filosofia este de a ajuta pe cei afectaţi, inclusiv de a întări infrastructura, economia, sistemele publice pentru a servi mai bine cetăţeanului şi a face mai bine faţă unei crize viitoare. E un pachet de investiţii, de sprijin financiar, dar care are în vedere şi reforme la nivelul economiei, sistemelor publice şi lucrurile merg mână în mână. Investiţiile vor merge mână în mână cu întreprinderea reformelor asumate de comun acord de R. Moldova şi UE”, susţine Siegfried Mureşan.

Cât despre acordul semnat dintre Republica Moldova şi FMI, europarlamentarul spune: „În primul rând e un certificat de încredere economică. Fondul Monetar Internaţional, cu toţi economiştii, cu toţi experţii săi are încrederea că din punct de vedere economic, din punct de vedere social, R. Moldova merge în direcţia potrivită, este atrăgătoare pentru investitori şi că există stabilitatea politică. Este un semnal foarte important pentru investitorii privaţi care întotdeauna se uită care sunt ţările în care FMI are încredere şi acest acord va aduce cu sine investiţii private, potenţial de creştere economică aici şi este un indiciu şi pentru UE. Noi la nivelul UE am spus că după ce va exista un acord cu FMI vom lua şi noi deciziile privind sporirea asistenţei macrofinanciare şi alocărea asistenţei macrofinanciare în următoarea perioadă. În funcţie cu acest acord internaţional aveţi toate motivele să vă aşteptaţi şi la un pachet de asistenţă macrofinanciară, suport bugetar de la nivelul Comisiei Europene, prezentat probabil în următoarele săptămâni. Aşteptăm să vedem întâi concluziile FMI.”

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.