ECONOMIC

Economistul Sergiu Gaibu: Autorităţile au ales „calea moldovenească” de rezolvare a situaţiei băncilor implicate în furtul miliardului

post-img

Autorităţile Republicii Moldova au ales „calea moldovenească” de rezolvare a situaţiei în care se aflau băncile implicate în furtul miliardului, deşi aveau la îndemână şi alte opţiuni. Opinia aparţine economistului „Expert-Grup” Sergiu Gaibu şi a fost exprimată într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

În cadrul interviului, economistul a precizat că una dintre căile viabile ar fi fost preluarea acelor bănci de către instituţii specializate ale statului care se ocupă de restrucurarea băncilor.

„Dacă banca este într-o stare deplorabilă, se procură, efectiv, cu un dolar. Adică, oricum, în rezultatul unei declarări a insolvabilităţii, acţionarii, cel mai probabil, nu se vor alege cu nimic în urma stingerii datoriilor celor care au un rang superior faţă de acţionari. Practic, toţi creditorii sunt de rang superior faţă de acţionari. Şi în cazul acesta o preia statul”, a spus Sergiu Gaibu.

Economistul a menţionat că duipă preluarea de către stat, trebuia făcută o evaluare şi, numai după ce a făcut evaluarea, se face un plan de separare a părţii bune a băncii, aşa-numită good bank, în care activele bune sunt separate de cele toxice sau cele care sunt cu dificultăţi majore, se restructurează şi banca cea bună este vândută.

„Şi de cele mai multe ori în trei-patru ani este restructurată şi vândută cu un preţ favorabil. Deci, este vorba de o tranzacţie comercială absolut naturală. Activele toxice sunt tratate deja, aşa cum se întâmplă şi în mediul de afaceri. Deci, este vorba de o echipă de jurişti, care se ocupă de analiza subiectelor respective. Cele care au fost fraude, respectiv, sunt transmise către procuratură. O parte din aceste datorii pot fi transmise la companii, care se ocupă de recuperarea datoriilor. Deci, de lucrul acesta se ocupă o echipă dedicată şi specializată pe astfel de subiecte”, a spus economistul.

Sergiu Gaibu a menţionat că a fost aplicată cea mai proastă metodă posibilă de soluţionare a acestei găuri în sistemul bancar şi că, de fapt, s-a purces la a doua etapă – de furt – prin acordarea unui credit, fără ca să fie efectuate analizele anterioare.

„Practic, s-a stimulat etapa a doua a furtului, când s-au introdus bani suplimentari prin creditul respectiv şi a fost posibilă expansiunea creditară a acestor trei bănci, respectiv, majorarea acelei poveri create asupra sistemului bancar”, a precizat econmistul „Expert Grup”.