Economist: Cât va costa implementarea iniţiativelor anunţate astăzi de Igor Dodon
Sursa foto:moldova24.info Vizualizari:

Economist: Cât va costa implementarea iniţiativelor anunţate astăzi de Igor Dodon

Programul anunţat astăzi de Igor Dodon, care presupune şapte iniţiative sociale (majorări de salarii pentru cei din sectorul bugetar, indemnizaţii, alocaţii, etc) vor costa bugetul statului, în primul an de implementare, circa 1,6 miliarde de lei. O spune economistul şi expertul Veaceslav Ioniţă, care subliniază că apoi, costurile vor creşte cu încă 0.8 miliarde lei datorită persoanelor care vor primi timp de 5 ani de zile pensie pentru soţul/soţia decedată.

Astfel costul complet al programului este de 2,4 miliarde lei la plăţile zile de azi, conform calculelor făcute de Veaceselav Ioniţă.

Anumite sume necesită explicaţii suplimentare. Indexarea de două ori pe an a pensiei în opinia noastră va necesita alocarea suplimentară a 375 milioane lei. Am pornit de la ipoteză că în loc de o indexare la nivel de 9% anual se va recurge la două indexări a câte 6%. Iar intenţia de a plăti pensie soţului/soţiei pentru soţul/soţia decedată în primul an de implementare se ridică la 200 milioane lei, iar suma finală va fi de un miliard de lei la valoarea plăţilor de azi.

Anual în Moldova se sting din viaţă 12 mii de bărbaţi şi 16 mii de femei în vârsta de pensionare. Deci numărul persoanelor beneficiare de pensie nu poate depăşi 12 mii anual, iar noi estimăm că ei de fapt vor fi la nivel de circa 10 mii în primul an de implementare a programului şi se vor ridica până la 50 mii dacă sistemul va fi implementat pe deplin”, 
explică economistul.

Veaceslav Ioniţă consideră că numărul de specialişti din domeniul medical, care anual vor merge în localităţile rurale nu va depăşi 300 persoane, ceea ce înseamnă 18 milioane lei anual suplimentar la sumele actuale.

Salariul mediu în sectorul bugetar în prezent este de peste 6,5 mii lei lunar şi avem angajaţi în jur de 65 mii bugetari. Deci o majorare de 10%, care oricum trebuie făcută, înseamnă, potrivit expertului, un efort financiar suplimentar de 520 milioane lei.Amintim că astăzi, după întrevederea cu preşedintele Parlamentului şi premierul Ion Chicu, Igor Dodon a anunţat şapte iniţiative sociale, care vizează majorări de salarii pentru cei din sectorul bugetar, indemnizaţii, alocaţii, etc.

Unii deputaţi din Blocul ACUM spun că iniţiativele anunţate de Dodon vor fi realizate pe bani aduşi de Guvernul Sandu, dar care vor fi atribuiţi noului Guvern şi lui Dodon.

Similare
RECOMANDĂRI