Economist: Bugetul Public Naţional a ratat 2,3 miliarde de lei, din cauza coronavirusului
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Economist: Bugetul Public Naţional a ratat 2,3 miliarde de lei, din cauza coronavirusului

Anul 2020 a început promiţător. În primele două luni, veniturile Bugetului Public Naţional au crescut cu 13,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Însă COVID-19, starea de urgenţă şi criza economică, a dat peste cap planificările bugetare, susţine economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit economistului, în martie-aprilie veniturile au fost cu cel puţin 2,3 miliarde de lei mai mici decât cele planificate iniţial. Luna martie a fost finalizată cu probleme, dar nu atât de grave. Veniturile au scăzut, dar nu semnificativ. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în aprilie, când veniturile au scăzut cu 1,6 miliarde de lei, faţă de cele planificate. Este cea mai mare scădere din istoria Republicii Moldova. Faţă de perioada similară a anului trecut, veniturile în aprilie au fost cu 23,3% mai mici, record absolut pentru Moldova.

Veaceslav Ioniţă susţine că mai mult de jumătate din această scădere este din cauza reducerii consumului populaţiei şi al ratărilor de încasări de peste un miliard de lei din TVA şi accize pe consum.  Pe locul doi se află scăderea încasărilor de la impozitul pe venit al persoanelor  fizice şi juridice. Deoarece s-a permis amânarea de plată, populaţia şi agenţii economici au achitat aproape cu 500 de milioane de lei mai puţin decât se anticipa la elaborarea bugetului. Dintre acestia, 100 de milioane de lei revine populaţiei, ia restul de circa 400 de milioane de lei – agenţilor economici. Pe locul trei, spune economistul, se plasează acumulările din asigurările sociale şi medicale, care au fost cu circa 300 de milioane de lei mai puţine decât s-a planificat iniţial.

Economistul remarcă faptul că în astfel de condiţii dificile, Guvernul nu a reuşit să deblocheze relaţia cu partenerii externi, iar în patru luni ale anului au fost obţinute doar 63 de milioane de lei granturi, din 1,8 miliarde de lei planificate iniţial. 1În condiţii de criză profundă, Moldova ratează oportunităţi de granturi de cel puţin 100 de milioane de euro”, afirmă Veaceslav Ioniţă.

Veaceslav Ioniţă mai spune că nici la capitolul împrumuturi situaţia nu este mai bună. Creditul oferit necondiţionat de FMI a salvat bugetul pentru luna aprilie-mai, dar înafara de FMI, Guvernul practic nu are nici o capacitate suplimentară de a se împrumuta din exterior. Asta în condiţiile în care în acest an avem de restituit 3 miliarde de lei împrumuturi externe, luate anterior. „În primele patru luni ale anului noi deja am întors un miliard de lei creditorilor externi, ditre care 290 de milioane de lei în plină criză. În lipsă de granturi, deficitul bugetar a fost acoperit din împrumuturi interne de peste 2 miliarde de lei şi externe de 4 miliarde de lei”, constată economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, relaxarea economică anunţată de Guvern, va permite o diminuare a prăbuşirii în luna iunie-august, dar cel mai probabil pandemia, în perioada martie-august, va provoca o gaură bugetară de cel puţin 5 miliarde de lei şi asta în condiţiile în care lucrurile vor începe a merge spre bine.

Similare
RECOMANDĂRI