Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După un an de la începutul pandemiei şi declanşarea crizei economice, R. Moldova înregistrează o creştere semnificativă a importurilor

După un an marcat de începutul pandemiei şi declanşarea crizei economice, Republica Moldova înregistrează acum o creştere semnificativă a importurilor. Experţii economici spun că acest lucru se datorează creşterii consumului, cu aproape 30 la sută. Asta va aduce bani în buget pentru că, doar din TVA, visteria statului va acumula câteva miliarde de lei.

Preferăm să consumăm mai mult din import decât de pe piaţa locală. Cel puţin aşa arată statisticile. În primele 9 luni ale anului, valoarea importurilor în Republica Moldova a crescut cu aproape 33 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova au fost aduse mărfuri de aproape patru miliarde 400 de milioane de dolari. Experţii spun că, anul trecut, importurile au fost mici din două motive: resursele energetice s-au ieftinit şi am plătit mai puţin, dar şi pentru că populaţia şi-a redus consumul din cauza pandemiei.

Anul acesta, în schimb, a crescut consumul cu cel puţin 25 de miliarde de lei. Statistica arată şi faptul că cetăţenii împrumută mai mult de la bănci sau instituţii de creditare.

Potrivit datelor oferite de autorităţi, doar importurile de mărfuri din Uniunea Europene au fost de 2 miliarde 50 de milioane de dolari, cu aproape o treime mai mult faţă de anul trecut.

S-au majorat importurile de produse petroliere şi a mijloacelor de transport cu 1,6 ori. Importul de aparate electrice a crescut cu 46 la sută. Şi importul de produse farmaceutice a crescut cu peste 32 la sută.

PRODUSE IMPORTATE ÎN IANUARIE-AUGUST  

PRODUSE PETROLIERE ŞI TRANSPORT       +160 %  
MAŞINI ŞI APARATE ELECTRICE                     +45.6 %
PRODUSE FARMACEUTICE                             +32,6 %
GAZE NATURALE                                              + 26,2 %


Şi exporturile au înregistrat o creştere, cu peste 18 la sută, faţă de perioada ianuarie-august 2020. Aproape 63 la sută din produsele fabricate in Republica Moldova ajung în Uniunea Europeană iar asta înseamnă peste un miliard de dolari. Principala piaţă de desfacere rămâne România, unde am exportat mărfuri în valoare de aproape 500 de milioane de dolari. Urmează în clasament Germania, Federaţia Rusă, Turcia şi Italia.

TOPUL STATELOR ÎN CARE EXPORTĂ REPUBLICA MOLDOVA  

ROMÂNIA                  495,3 mln USD
GERMANIA               169 mln USD
FEDERAŢIA RUSĂ   169 mln USD
TURCIA                     162 mln USD
ITALIA                        138,6 mln USD

Din cauza decalajul mare dintre export şi import Republica Moldova are un deficit comercial de peste două miliarde 500 de milioane de dolari, cu aproape 800 de milioane de dolari mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Experţii spun însă că acest deficit va fi acoperit de banii trimişi acasă de Diaspora, remitenţe care sunt la valori record în acest an. Mai mult, din cauza consumului mare, bugetul de stat va încasa doar din TVA câteva miliarde de lei.
Similare
RECOMANDĂRI