După blocarea conturilor întreprinderilor transnistrene de către BNM, administraţia separatistă de la Tiraspol ia măsuri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După blocarea conturilor întreprinderilor transnistrene de către BNM, administraţia separatistă de la Tiraspol ia măsuri

Încălcarea de către agenţii economici transnistreni a "procedurii stabilite de legislaţia RMN şi a condiţiilor de deschidere a conturilor valutare în bănci şi în alte organizaţii de creditare amplasate peste hotare se va sancţiona cu o amendă de până la 300 unităţi ($400) pentru persoanele cu răspundere şi de până la 2000 unităţi ($2285) pentru persoanele juridice".

Aceasta prevăde modificările la Codul administrativ, aprobate de aşa-zisul preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, care va intra în vigoare peste două săptămâni, pe 7 octombrie.

De asemenea, a fost înăsprită răspunderea pentru încălcarea legii în domeniul "combaterii legalizării (spălării) veniturilor dobândite din infracţiuni şi finanţării terorismului".

În special, nerespectarea de către organizaţiile care efectuează operaţiuni cu mijloace băneşti a legislaţiei RMN privind combaterea legalizării (spălării) veniturilor dobândite din infracţiuni şi finanţării terorismului în ceea ce priveşte neîndeplinirea obligaţiei de suspendare a operaţiunilor cu bani sau alte bunuri prevede aplicarea unei amenzi administrative de 300-600 unităţi pentru persoanele cu răspundere şi de 1000-2000 unităţi pentru persoanele juridice.

Amintim că autorităţile autoproclamatei RMN au rămas indignate de "blocarea masivă a conturilor întreprinderilor transnistrene de către băncile moldoveneşti ", considerând că aceasta este "o presiune politică asupra Transnistriei". Banca Naţională a Moldovei respinge acest lucru, menţionând că, de la începutul anului, au fost blocate conturile a doar doi agenţi economici transnistreni, din motive obiective.

În acelaşi timp, BNM a menţionat că, în conformitate cu practicile mondiale, în Republica Moldova au fost înăsprite regulile privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
Similare
RECOMANDĂRI