Drumurile Republicii Moldova, locul 128 din 137. Mai proaste decât în Chad sau Nigeria
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Drumurile Republicii Moldova, locul 128 din 137. Mai proaste decât în Chad sau Nigeria

Republica Moldova are o calitate a drumurilor mai slabă decât în Rusia, România, Kârgâzstan, Chad, Lesoto sau Nigeria, potrivit studiului Indexul Competitivităţii Globale, al Forumului Economic Mondial, în care am avansat câteva poziţii în acest an.

Faţă de anul trecut când ocupa poziţia 132, Moldova a urcat patru poziţii, dar rămâne în continuare alături de Ucraina, ţara cu cea mai proastă infrastructură rutieră din Europa, dar şi din Eurasia, notează mold-street.com.

Mai proaste sunt doar drumurile din Mozambik, Ucraina, Paraguay, Yemen, Guinea, Madagaskar, Haiti, Republica Democrată Kongo şi Mauritania, potrivit raportului.

Calitatea infrastructurii se numără printre principalii piloni ai competitivităţii economice, potrivit Forumului Economic Mondial. Astfel, scorul prost la infrastructura rutieră trage puternic în jos poziţia ţării la general, de departe cea mai proastă din regiune.

În ultimii 5-6 ani, ţara noastră a beneficiat de alocaţii substanţiale din partea donatorilor externi, pentru reabilitarea drumurilor. În plus şi de la Bugetul de Stat se alocă sume mai mari, decât anterior

Cu toate acestea o mare parte din bani dispar sau nu se reuşeşte utilizarea lor conform destinaţiei.

Republica Moldova ocupă locul 89 din 137 de state în topul competitivităţii globale, potrivit Raportului Competitivităţii Globale 2017-2018.

Ţara noastră a urcat 11 poziţii faţă de anul trecut, ucând pe locul 89, înregistrând unul dintre cele mai mari salturi, dar rămâne încă una dintre cele puţin competitive state din Europa şi din spaţiul CSI.

Principalul obstacol care a blocat dezvoltarea afacerilor în ţara noastră este corupţia, iar raportul arată că în ultimii şase ani acest flagel a сăpătat amploare. Alţi factori negativi pentru mediul de afaceri sunt instabilitatea politicii economice, birocraţia guvernamentală ineficientă, forţa de muncă slab dezvoltată, accesul la finanţare, dar şi o infrastructură neadecvată.

Similare