Dragoş Tudorache: Comisia Europeană ar putea debloca de urgenţă tranşa a doua din ajutorul către Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dragoş Tudorache: Comisia Europeană ar putea debloca de urgenţă tranşa a doua din ajutorul către Republica Moldova

Dacă Republica Moldova va îndeplini condiţionalităţile prin votarea unor pachete legislative până la sfârşitul acestei săptămâni, aşa cum a fost discutat la nivel oficial, Comisia Europeană ar putea debloca de urgenţă tranşa a doua din ajutorul către Republica Moldova. Declaraţia aparţine raportorului Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul român Dragoş Tudorache.

Dragoş Tudorache spune că a aflat că Republica Moldova a luat decizia de a adopta extrem de rapid pachetele legislative care au legătură cu condiţionalităţile necesare asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Informaţia, spune el, fost oferită de comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Oliver Varhelyi, şi a fost confirmată şi de către oficialii din R. Moldova cu care a avut discuţii legate de Acordul de Asociere.

„Dacă asumarea politică se concretizează până la sfârşitul acestei săptămâni aşa cum a fost discutată la nivel oficial, Comisia Europeană ar putea debloca de urgenţă tranşa a doua din ajutorul către Republica Moldova. Ar fi un semnal politic extrem de pozitiv şi ar oferi o nouă susţinere discuţiilor legate de cea de-a treia tranşă în valoare de 40 de milioane de euro pentru care am scris deja Comisiei Europene în speranţa că se va putea găsi o soluţie de a se amâna termenul de accesare astfel încât ea să fie totuşi acordată până la sfârşitul anului”, spune europarlamentarul.

Dragoş Tudorache spune că UE se aşteaptă ca promisiunile făcute de autorităţile de la Chiţinău să se îndeplinească şi ca acest lucru să se petreacă rapid. 

Similare
RECOMANDĂRI