Dodon declară că R. Moldova nu va plăti Rusiei pentru gazul livrat regiunii transnistrene, chiar dacă anterior spunea că datoria Transnistriei este a Chişinăului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dodon declară că R. Moldova nu va plăti Rusiei pentru gazul livrat regiunii transnistrene, chiar dacă anterior spunea că datoria Transnistriei este a Chişinăului

Preşedintele Igor Dodon susţine că Republica Moldova niciodată nu va plăti Rusiei pentru gazul livrat regiunii transnistrene. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara, la o emisiune de televiziune.

"Datoria regiunii transnistrene pentru gazele naturale este o problemă foarte gravă. Nu vom plăti niciodată pentru acest gaz. Consumatorii din dreapta Nistrului plătesc regulat pentru gaz, iar acesta este datoria din stânga Nistrului", a spus Dodon.

El a menţionat că a discutat această problemă cu vicepreşedintele guvernului rus, Dmitri Kozak, care şi-a încheiat marţi vizita în R. Moldova şi a mers şi în Transnistria.

Preşedintele a subliniat, de asemenea, că "problema livrării de gaze trebuie discutată în ansamblu şi la modul cel mai serios". 

"Există riscuri ca, începând cu noul an, să rămânem fără gaze ruseşti. Toţi ştiu că se discută problema sistării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Vom încerca să rezolvăm această problemă prin alte surse, deşi nu va fi uşor. Iar Transnistria nu va mai putea să primească gratuit gazul rusesc. Iar situaţia în regiune se va schimba radical. Aceasta va schimba totul pentru Transnistria", a menţionat Preşedintele Republicii Moldova.

El a reamintit, de asemenea, că contractul cu "Gazprom" privind livrările de gaze către Moldova expiră la 1 ianuarie 2020 şi că "Guvernul nu se gândeşte cum să semneze un nou contract".

"Ştiu că ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a scris o scrisoare către "Gazprom". Dar nimeni nu poartă niciun fel de negocieri. Însă avem întrebări şi referitor la tarife, şi la condiţiile de livrare etc. Problema gazelor este o bombă care poate exploda foarte periculos pentru noi", a subliniat Dodon.

Întrebat despre tarifele la gaz, el a spus că "foarte mult va depinde de componenţa noului Guvern şi de acţiunile sale".

"Tarifele acum trebuie majorate. Dar există posibilitatea să evităm acest lucru, dacă Moldova va semna un contract de achiziţionare a gazului la preţuri bune. Depinde de Guvern. S-ar putea ca tarifele nici să nu crească, ba chiar să se micşoreze", a spus Dodon.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Preşedintele a spus că a discutat cu şeful "Gazprom", Aleksei Miller, problema reducerii preţului la gaze pentru Moldova. Imediat după alegeri, "Gazprom" a majorat acest preţ cu 25%.

În ianuarie 2017, după ce Dodon a devenit Preşedinte, el a declarat că datoria Transnistriei pentru gaz este datoria R. Moldova. Puţin mai târziu, el a precizat că a avut în vedere întreprinderea comercială "Moldovagaz" şi datoria sa în calitate de agent economic. În prezent, datoria Transnistriei pentru gazul rusesc depăşeşte 7 miliarde de dolari.
 
Similare
RECOMANDĂRI