DOC. Raportul Comisiei privind frauda bancară a fost publicat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Raportul Comisiei privind frauda bancară a fost publicat

Pe pagina Parlamentului a fost publicat Proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare

Conform raportului, se recomandă Preşedintelui Parlamentului să constate circumstane ce ar permite iniţierea procedurii de revocare din funcţii a viceguvernatorilor Băncii Naţionale Ion Sturzu şi Aurel Cincilei.

De asemenea, Guvernul şi BNM, în termen de 60 de zile, urmează să examineze oportunitatea desecretizării şi publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar, să iniţieze semnarea tuturor acordurilor cu toate ţările-zonele offshore privind schimbul informaţiilor fiscale, să examineze oportunitatea revizuirii Legiii privind emisunea obligaţiilor de stat.

Ministerul Finanţelor urmează, în termen de 90 de zile să organizeze un audit privind legalitatea repartizării banilor alocate în calitate de credite de urgenţă de către BNM pentru BEM, Unibank şi Banca Socială.

Se solicită Procuraturii Generale să examineze de ce procedurile de investigare au stagnat, să intensifice colaborarea cu serviciile speciale ale altor ţări, inclusiv cu FBI,  şi să prezintă în termen de 30 de zile un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar.


De asemenea, raportul cere Procuraturii să examineze sub aspect penal fosta conducere a Guvernului ţi BNM-ului, în special a lui Iurie Leancă, Dorin Drăguţan, Adrian Candu, Anatol Arapu, Emma Tăbârţă şi alţii, care nu au întreprins măsuri necesare pentru prevenirea devalizării. Tot aceleaşi persoane au admis acordarea garanţiilor de stat celor trei bănci fără a introduce imediat administrarea specială de stat.

Comisia propune şi crearea altor două Comisii:

  • Una să se ocupe de investigarea  procesuuil de lichidare a celor trei bănci, întrucât au fost primite mai multe informaţii, precum că devalizarea sistemului bancar a continuat şi în procesul de lichidare a BEM-ului, Băncii Sociale şi a Unibank-ului.
  • A doua comisie să se ocupe de investigarea procesului de spălare de zeci de miliarde de dolari prin intermediul sistemului bancar din R. Moldova.


Similare
RECOMANDĂRI