ECONOMIC

Directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni: Chişinăul nu va rămâne fără agent termic şi apă caldă

Chişinăul nu va rămâne fără agent termic şi apă caldă. Asigurările vin din partea directorului Societăţii pe Acţiuni "Termoelectrica", care a oferit un interviu în exlusivitate pentru TVR Moldova. Potrivit acestuia, chiar dacă s-a trecut la utilizarea păcurii, centralele electrice de termoficare funcţionează în regim normal, iar începând de vineri vor fi conectaţi la agentul termic toţi consumatorii casnici din municipiul Chişinău.

Termoelectrica a început să folosească păcură începând cu data de 13 octombrie, imediat după decizia Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale. Tranziţia a fost necesară pentru a compensa scăderea cu 35 la sută a volumului de gaz rusesc livrat Republicii Moldova.  

VEACESLAV ENI, director SA "Termoelectrica": „Noi lucrăm în regim normal, fără careva abateri. Acum lucrăm într-un singur circuit, de la sursa nr.1 asigurăm practic tot mucipiul Chişinău. La începutul lunii noiembrie o să fim nevoiţi să separăm circuitele la CET 1 va fi în jur de 70 la sută din consumatori asiguraţi şi respectiv vest şi sud pe circuite separate. Acolo va fi nevoie de gaze naturale că nu avem alternative de păcură. Acolo suntem în categoria consumatorilor protejaţi, este convenit ca Modlovagaz să asigure necesitatea de gaz care va fi nevoie. "

Potrivit directorului Termoelectrica, trecerea la combustibili alternativi nu afectează calitatea serviciilor oferite consumatorilor.

VEACESLAV ENI, director SA "Termoelectrica": "Sau la păcură sau la gaz consumul este la fel, caloria pentru păcură este puţin mai mare. Temperatura este de 61 de grade pe tur, în jur de 6 mii debitul, asigurăm sută la sută chiar un pic mai mult calitatea serviciilor. "

În prezent funcţionează o singură turbo-central. Aceasta consumă în jur de 17-20 de tone de păcură pe oră. Când vor fi conectaţi toţi consumatorii la agentul termic va fi pornită şi cea de-a doua turbo-central, respectiv consumul de păcură se va dubla. 

Pentru a asigura livrarea agentului termic în Chişinău, din rezerva de stat au fost alocate 16 500 de tone de păcură. Cantitatea de păcură va fi suficientă pentru furnizarea agentului termic până la sfârşitul lunii noiembrie şi nu există motive de îngrijorare, afirmă directorul Termoelectrica.

VEACESLAV ENI, director SA "Termoelectrica": „Există rezervă pe o perioadă mai mare, în cazul în care va fi necesitate o să intervenim către Guvernul R. Moldova pentru a ne ajuta şi oferi ca să putem în continuare livra şi produce pe bază de păcură sau Termoelectrica să găsească surse finaciare ca să procure păcură în cazul inexistenţei gazului. "

Experţii în energetică spun că trecerea sistemelor centralizate de încălzire la folosirea păcurii este singura opţiune pentru evitarea unei eventuale crize energetice, în contextul unor preţuri mondiale exorbitante la gaz.

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: „La preţurile actuale la păcură, Gazpromul dacă va presa preţurile la gaz să fie peste 700-1000 de dolari atunci  R. Moldova va reduce consumul de gaze cu 40 la sută trecând Termoelectrica la păcură. De la o anumită sumă este mai convenabil economic să ardem păcură."

O tonă de păcură costă între 13 şi 15 mii de lei, adică 860 de dolari. Pentru luna octombrie, Republica Moldova va achita 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Pentru încălzirea cu păcură există şi cheltuieli suplimentare, cum e taxa pentru poluarea aerului. În plus, utilizarea pe termen lung  a păcurii ar putea afecta sistemul tehnic al centralelor termice.

VEACESLAV ENI, director SA "Termoelectrica": „Există careva riscuri, având în vedere că utilajul este de o vârstă destul de înaintată, noi însă o să facem faţă şi o să activăm dacă va fi necesar să utilizăm combustibil alternativ, păcură."  

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: „Pe termen lung asta nu este cea mai bună soluţie. Este şi partea negative a monedei, dar pentru situaţii de criză, pentru  a depăşi o situaţie de criză asta este o soluţie.  "  

Ultima oară, Societatea pe Acţiuni "Termoelectrica" a utilizat păcura pentru producerea energiei electrice şi termice în anul 2009. Termolelectrica asigură 15 la sută din energia electrică furnizată în Republica Moldova şi 100 de procente din energia termică livrată în municipiul Chişinău. În prezent, 800 de clădiri din municipiul Chişinău din cele 4 400 sunt concetate la agentul termic.