Directorul FMI: Epidemia gripală din China ar putea afecta creşterea economică la nivel mondial
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Directorul FMI: Epidemia gripală din China ar putea afecta creşterea economică la nivel mondial

Epidemia gripală izbucnită în China ar putea genera efecte negative asupra creşterii economice la nivel global în anul 2020, a declarat, duminică, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva.

"Pentru moment, previziunile noastre privind creşterea economică sunt de 3,3% şi ar putea exista o reducere de 0,1%-0,2% într-un caz special, dar invit pe toată lumea să nu tragă concluzii pripite", a afirmat Kristalina Georgieva, citată de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

"Există multe incertitudini şi vorbim aici despre scenarii, nu despre proiecţii, vă rog să îmi adresaţi din nou întrebarea peste zece zile", a adăugat directorul FMI la Forumul Global al Femeilor, desfăşurat în Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Subliniind că este "prea devreme" să fie estimat impactul economic al epidemiei gripale din China, Kristalina Georgieva a admis că sectoarele turismului şi transporturilor sunt deja afectate. "Nu cunoaştem natura exactă a virusului, nu ştim cât de rapid va fi capabilă China să îl limiteze sau dacă se va răspândi în lume, ştim doar că vor fi afectate sistemele la nivel mondial", a subliniat directorul FMI.

În urmă cu câteva zile, Kristalina Georgieva declarase pentru postul american de televiziune CNBC că scenariul cel mai probabil va fi o scădere puternică a activităţilor economice în China, urmată de o relansare rapidă.

În cazul în care China va reuşi să limiteze epidemia, "scăderea va fi de mică amploare şi va fi urmată de o relansare rapidă", a reiterat Georgieva duminică, notând că infuenţa Chinei asupra economiei mondiale era de "8% în timpul epidemiei SARS" (Sindromul Acut Respirator Sever) din 2002-2003, iar "acum este de 19%".

Similare
RECOMANDĂRI