Din fondurile AOAM s-au cheltuit anul trecut 11,5 miliarde de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Din fondurile AOAM s-au cheltuit anul trecut 11,5 miliarde de lei

Pe parcursul anului trecut, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) s-au acumulat venituri de peste 11,540 miliarde de lei. Cifra este în creştere cu 83 de milioane de lei faţă de suma planificată. Din suma totală, 5,7 miliarde de lei este venitul propriu, fără transferuri de la bugetul de stat. Cheltuielile din fondurile AOAM au alcătuit 11,552 miliarde de lei, transmite IPN.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină precizează că principalele surse de venit au fost contribuţiile procentuale din salariu şi din alte recompense, în volum de peste 5,4 miliarde de lei, şi transferurile din bugetul de stat, aproximativ 5,8 miliarde de lei. Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au depăşit 137 de milioane, iar alte venituri au constituit circa 90 de milioane de lei.

Cea mai mare parte a cheltuielilor, 11,4 miliarde de lei, au alcătuit transferurile către prestatorii de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi. Suma virată în anul 2021 pentru serviciile medicale prestate este cu circa 3,2 miliarde de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.

În 2022, fondurile asigurării obligatorii în sănătate vor însuma venituri şi cheltuieli de circa 12,3 miliarde de lei.
Similare
RECOMANDĂRI