Deputat: Fostul ministru al finanţelor, actualul consilier al lui Dodon, se lansează în declaraţii regretabile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputat: Fostul ministru al finanţelor, actualul consilier al lui Dodon, se lansează în declaraţii regretabile

Fostul ministru de Finanţe, care acum este consilierul lui Igor Dodon, Ion Chicu, a lăsat la minister „o stiuaţie cam complicată”, iar ministerul era la curent despre aceasta şi pregătea câteva scenarii. În acest context, declaraţiile lui Chicu făcute în aceste zile, referitor la relaţiile cu FMI şi situaţia economică a ţării, sunt „declaraţii regretabile”. De această părere este deputatuş ACUM Dumitru Alaiba.

În ideea critică asupra iniţiativei de majorare a TVA-ului pentru sectorul HoReCa, iniţiativă coordonată cu FMI, fostul ministru şi actualul consilier al lui Dodon a declarat că nu vede "riscuri majore" în cazul în care FMI nu va debloca asistenţa pentru R.epublica Moldova şi că nu va fi apocalipsă dacă se renunţă acum la înţelegerile cu FMI. 

Dumitru Alaiba a venit cu o reacţie faţă de aceste declaraţii: 

„Acest guvern plăteşte pentru greşelile, incompetenţa şi lipsa de viziune a guvernării precedente, care a subordonat instituţiile statului intereselor private. Pentru deciziile financiare luate la Ministerul Finanţelor în anii precedenţi.

Fostul ministru al Finanţelor, Ion Chicu, a lăsat la Minister o situaţie cam complicată. Ministerul era la curent despre situaţia dată şi pregătea câteva scenarii. Principalele două - reducerea cheltuielilor cu 3,5 miliarde lei (care ar afecta consumul, veniturile oamenilor şi creşterea economică) sau creşterea TVA cu 2% pentru toate produsele - de la 20% la 22%. Astea erau scenariile.

Citesc cum, din poziţia de consilier prezidenţial, domnul Chicu se lansează în declaraţii regretabile, cum că nu va fi ”apocalipsă financiară”. Depinde ce avem în vedere prin ”apocalipsa financiară”. Cert este că oamenii noştri sunt prea răbdători şi prea obişnuiţi să îndure mult prea multe. Ar fi îndurat şi continuarea izolării internaţionale în care ne-a aruncat guvernul Filip. Ar fi îndurat şi continuarea blocării finanţării externe pentru alţi câţiva ani. Alte câteva zeci de mii poate ar fi plecat din ţară, fugind de sărăcie.

Declaraţiile domnului Chicu sunt declaraţii politice, pentru că cifrele au rămas la Ministerul Finanţelor”, spune Alaiba. 

Totodată, deputatul spune că dacă într-adevăr Ion Chicu nu crede că deciziile planificate sunt optime şi are de gând să lupte cu ele, „atunci nu are decât să-i recomande domnului preşedinte să nu promulge legile votate de parlament şi să-şi asume consecinţele”. 

Similare
RECOMANDĂRI