ECONOMIC

Deputat: Finanţarea de la Putin vine cu scopul opus. Să finanţeze stagnarea şi să menţină sisteme corupte

post-img

Orice finanţare, venită din exteriorul ţării, trebuie să fie promoveze shimbări şi reforme, respectiv trebuie condiţionată, pentru a încuraja aceste lucruri. Finanţarea anunţată de Igor Dodon şi Ion Chicu, ce ar urma să vină din Rusia, vine cu un sens opus: să menţină sistemele corupte şi să finanţeze stagnarea, fără alte condiţionalităţi. De această părere este deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Finanţarea de la Putin vine cu scopul opus - să menţină sisteme corupte, să finanţeze stagnarea fără nici o condiţionalitate de schimbare sau reformă.
Aşa a fost în cazul lui Voronin în 2009 (tot 500 milioane a trâmbiţat). Aşa a fost în cazul lui Yanukovici, care a primit promisiunea de 2 miliarde USD. Ambii au căzut peste câteva luni după promisiunea banilor din Rusia.

Concluzie - orice guvernare care ajunge la banii din Moscova (care apropos vin mai greu decât promisiunile din Moscova) este în mare disperare.

Rolul nostru va fi să fim extrem de atenţi la ce condiţii ăştia au de gând să îndatoreze ţara”. spune Alaiba.

Deputatul spune că Republica Moldova are acces la finanţare din vest, nerabmsursabilă chiar, şi primeşte bani pentru a implementa reforme pe care oricum sunt necesare ţării.

„Acest guvern (n.r. Guvernul Chicu) nu vrea reforme, ei vor corupţie. Iar corupţia are un cost. Cost pe care îl vom plăti noi cu toţii, inclusiv plătind împrumuturi neavantajoase ţării noastre. E uşor să spui „500 de milioane”. Trebuie să spui şi condiţiile la care împrumuţi ţara. Pentru că nu împrumuţi pentru tine, ci bagi în datorie o ţară întreagă”, mai spune Alaiba. 

Acesta dă drept exemplu granturile de sute de milioane oferite de SUA pentru infrastructură, iar Moldova a trebuit să arate că face reforme.

„Guvernul Dodon preferă să se împrumute din Rusia. Să ia un împrumut în loc să acceseze un grant de o mărime comparabilă. Economişti, ce mai”. 

Dumitru Alaiba sugerează premierului Ion Chicu să se apuce de promovat reforme, „nu de cerşit împrumuturi păguboase”, subliniind că abia aşteaptă să vadă cum vor vota ”pro-europenii” din PD acest acord de finanţare.

Cu privire la rezultatele premierului venit de la Moscova s-a expus şi deputatul PAS Sergiu Litvinenco: 

„Daţi-mi un exemplu a vreunei ţări din lume căreia Rusia i-a acordat credit sau grant. Dar credit real – adică bani veniţi în conturi – şi nu anularea datoriilor istorice (cazul Coreei de Nord şi al Cubei), promisiuni şi declaraţii deşarte că vor acorda credit (cazul RM de pe timpul lui Voronin în anul 2008-2009 sau al Ukrainei de pe timpul lui Ianukovici în anul 2013), reduceri de tarife la gaze naturale sau alte scheme de acest fel.

Nu veţi găsi. Pentru că ele nu există. Şi nici nu trebuie să fii mare economist ca să-ţi dai seama că e un nonsens asta – Rusia este o ţară aflată în recesiune, ea nu are bani nici pentru finanţarea proiectelor proprii, nu are bani pentru finanţarea teritoriilor ocupate (Crimeea), cu atât mai mult nu are de unde să ofere credite Republicii Moldova”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook, subliniind că declaraţiile făcute cu privire la acest credit sunt „nişte declaraţii iresponsabile a unor oameni care sunt disperaţi cum să-i asigure lui Dodon câştigarea celui de-al doilea mandat”. 

Amintim că Ion Chicu a susţinut în această seară un briefing, la întoarcerea de la Moscova, în cadrul căruia a declarat că Federaţia Rusă urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut de circa 500 de milioane de dolari fără a oferi prea multe detalii despre condiţiile pe care le are Rusia la acest capitol şi că preţul la gazul rusesc va fi micşorat începând cu 1 ianuarie.

Citeşte şi:

Brînzan, despre rezultatele premierului la Moscova: Preţul la gazul rusesc


Dionis Cenuşă, despre creditul de 500 de mln. de dolari: Rusia nu oferă credite care să nu conţină costuri politice oricum urma să se micşoreze, iar creditul de 500 mln. $ - „astea-s poveşti”