Deprecierea leului: Creditele de consum au intrat pe piaţa valutară şi au majorat cererea de valută cu 300 milioane USD
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deprecierea leului: Creditele de consum au intrat pe piaţa valutară şi au majorat cererea de valută cu 300 milioane USD

După o apreciere continuă a Leului moldovenesc faţă de USD şi Euro pe parcursul a doi ani, începând cu luna septembrie urmărim o depreciere lentă a monedei naţionale. Astfel, dacă analizăm coşul valutar EURO+USD, leul moldovenesc s-a apreciat faţă de ambele valute pe parcursul a doi ani cu 18,1% de la 21,24 puncte în mai 2016 la 17,98 puncte în august 2018.

Pe fiecare valută separat leul moldovenesc s-a apreciat faţă de USD cu 19,6% de la 19,86 Lei/USD în martie 2016 la 16,61 USD/lei august 2018. Faţă de Euro leul sa apreciat cu 17,3% de la 22,47 Lei/Euro la 19,16 Lei/Euro, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslva Ioniţă.

Însă din luna august urmărim o depreciere continuă a leului faţă de ambele valute. Astfel, în luna decembrie comparativ cu luna august Leul moldovenesc sa depreciat cu 3,7% faţă de Dolarul american  de la 16,62 Lei/USD la 17,23 Lei/USD. Iar faţă de Euro deprecierea a fost de 2,4% de la 19,16 Lei/Euro la 19,61 Lei/Euro.

Această depreciere are loc din cauza creşterii cererii de valută din partea agenţilor economici în condiţiile unei oferte constante din partea populaţiei. Astfel, în valoare anuală oferta de valută din partea populaţiei rămâne stabilă la nivel de 2 miliarde USD anual. În schimb cererea creşte constant. Dacă acum un an cerea de valută era la nivel de 1,7 miliarde USD anual, acum ea se apropie de 2 miliarde USD anual, iar în ultimele luni ale anului cererea este mai mare decât oferta, cea ce a impus BNM să întreprindă mici intervenţii pe piaţa valutară.

Creşterea cererii de valută din partea agenţilor economici se explică în primul rând ca urmare creşterii de importurilor de bunuri, provocate de creşterea cererii generată de creditele de consum din partea populaţiei. Astfel, anul acesta avem o creştere puternică a creditelor de consum din partea populaţiei. doar în sectorul bancar creditarea populaţiei în 2018 a crescut cu peste 2,3 miliarde lei dintre care mai mult de jumătate sunt credite de consum. Aici se adaugă şi alte 2 miliarde lei credite de consum din sectorul nebancar. Astfel peste 3 miliarde lei credite din sistemul financiar au mers la consumul preponderent al mărfurilor de import, cea ce a însemnat venirea banilor pe piaţa valutară.

Putem spune că populaţia prin creşterea consumului din acest an a rezolvat două probleme fundamentale ale sistemului nostru economic.

Pe de o parte a contractat credite şi au redus din excesul de lichidităţi din sistemul nostru bancar, iar pe de altă parte aceşti bani au intrat pe piaţa valutară şi au redus din presiunea de apreciere a leului moldovenesc.

Pentru lunile următoare, după cum am spus şi anterior leul va avea o cotaţie stabilă faţă de USD şi Euro cu o uşoară depreciere. BNM are tot instrumentarul de intervenţie pe piaţa valutară, rezervele valutare depăşesc 3 miliarde USD, însă aceste intervenţii trebuie făcu

Similare
RECOMANDĂRI