ECONOMIC

Deficit comercial de aproape 4 miliarde de dolari. R. Moldova importă de două ori mai mult decât exportă

În acest an, comerţul extern al Republici Moldova, va bate un record şi va ajunge la schimburi comerciale de aproape 10 miliarde de dolari. Potrivit experţilor, sunt creşteri şi la import şi la export, dar balanţa comercială este negativă. Importăm de două ori mai mult decât exportăm.

În primele 9 luni ale anului, volumul comerţului extern al Republicii Moldova a ajuns la 9,5 miliarde dolari.

Din volumul comerţului extern de 9,5 miliarde de dolari exporturile  constituie 2,8 miliarde dolari, cu 346 milioane de dolari mai mult decât anul trecut şi mai mult decât recordul stabilit în 2019, când exporturile au constituit 2,7 miliarde dolari. Îmbucurător este faptul că 70 la sută din volumul total al exporturilor ajung pe piaţa Europeană.

Experţii estimează că până la sfârşitul anului, Exporturile din Republica Moldova vor depăşi 3 miliarde de dolari.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: "În UE, exporturile în acest an vor ajunge la 1,9 miliarde, de fapt UE ne ajută cel mai mult în creşterea exporturilor noastre. Ţara numărul unu este România, urmată de Germania.  Acestae sunt 2 ţări care ne permite să creştem exportul cel mai mult. În acest an, un element important este că cresc exporturile în alte ţări decât UE şi CSI.  "

În acelaşi timp au crescut rapid şi importurile care au ajuns în primele 9 luni ale anului la 6,7 miliarde dolari,  ceea ce este cu 1,2 miliarde mai mult decât anul trecut şi cu 800 milioane dolari mai mult decât în 2019. Experţii spun că până la sfârşitul anului, importurile vor depăşi cifra de 7 miliarde de dolari.

Creşterea rapidă a importurilor duce la creşterea deficitului comercial.

 VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „Noi exportăm de 3 miliarde şi importăm de 7 miliarde avem o gaură de 4 miliarde care evident este acoperită din remitenţe, din împrumuturi. Acest caz care arată că banii în loc să fie investiţi sunt mâncaţi de consumul populaţiei sub formă de credite şi produse de import care arată cât e de bolnavă economia noastră. "

 Potrivit lui Ioniţă, Republica Moldova ar trebui să prea experienţa României şi a Estoniei pentru revigorarea economiei.

 VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: "România este exemplu pentru noi, cum a fost la procesul de preaderare la UE veneau investiţii străine directe – 140 de mii de locuri de muncă create, asta ar însemna pentru R.Moldova 25 de mii de locuri de muncă anual… Greu imi imaginez, dar România a făcut lucrul acesta. A fost prima în UE şi a patra în lume după nr. de lucori de muncă create pe camp gol. "

Potrivit porgnozelor, în acest an, economia Republicii Moldova ar putea înregistra o creştere relativ înaltă de 5,4%, asta după ce anul trecut a înregistrat o descreştere de aproape 6,5 la sută.