ECONOMIC

Dedeman şi-a suspendat activitatea din Republica Moldova

post-img

Dedeman Bricolaj SRL, subsidiara din Republica Moldova a grupului român Dedeman a anunţat că îşi suspendă activitatea pentru o perioadă de trei ani. Motivele acestei decizii nu sunt anunţate.

Anunţul vine doar la câteva zile după ce Preşedintele executiv al Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuţiu, se arăta convins că grupul românesc Dedeman va reveni în ţara noastră cu investiţii, notează moldo-street.com.

Dedeman ar putea reveni

„Eu nu consider cazul Dedeman un caz închis. Eu am convingerea că cei de la Dedeman vor reveni în Republica Moldova. Am şi demarat procedura de ai contacta pe reprezentaţii lor şi de a le oferi sprijinul nostru, de a le oferi lobby-ul de care ar avea nevoie, din punct de vedere juridic”, a declarat Dan Nuţiu, în cadrul emisiunii Sfatul Ţării de la 10 TV.

Amintim că la mijlocul lunii octombrie, avocaţii grupului Dedeman au anunţat retragerea proiectului investiţional din Republica Moldova din cauza barierelor administrative, a birocraţiei excesive şi lipsei unei certitudini în privinţa unei decizii a autorităţilor locale.

Ulterior a mai aşteptat câteva luni după ce în chestiunea aprobării proiectului de către Consiliul Municipal Chişinău (CMC) au intervenit premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Convocată în regim de urgenţă pe 27 octombrie 2017, comisia pentru construcţii, arhitectură şi relaţii funciare a Consiliului municipal Chişinău a dat aviz pozitiv proiectului de construcţie a unui magazin pe strada Ismail din capitală.

Cu toate acestea mai departe nu s-a mers la o decizie favorabilă, iar proiectul a rămas blocat până în prezent în CMC.

Anterior Dedeman a mai anunţat de două ori: la începutul anului şi apoi în octombrie 2017 că îşi retrage proiectul investiţional în municipiul Chişinău.

O investiţie de 20 de milioane euro

Aminitim că Dedeman se angajase să construiască în locul fostei SA Piele un centru comercial cu parcare auto, iar valoarea planificată a investiţiei era de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe de 200 angajaţi, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport, cleaning, etc.).

Însă, în toamna anului 2015, Primăria Municipiului Chişinău a refuzat eliberarea certificatului de urbanism la proiectarea obiectivului respectiv. Autoritatea a invocat că ar fi necesară schimbarea codului de folosinţă a terenurilor în Planul Urbanistic General. Beneficiarii s-au conformat tuturor cerinţelor înaintate de autorităţile publice. Proiectul fost avizat de autorităţile competente parcurgând toate procedurile necesare.

De notat că Dragos Pavăl, fondatorul şi administratorul Dedeman, susţinea încă în 2015 că odată cu finalizarea procesului de expansiune din România, care ar presupune deschiderea a încă 9 magazine şi atingerea unui număr de 50 de unităţi, va inaugura două spaţii comerciale în Republica Moldova la Chişinău.

La finele anului 2014 grupul Dedeman a fondat la Chişinău compania Dedeman Bricolaj cu un capital de 5.000 de lei.