ECONOMIC

Decizii peste decizii la ANRE. Pavel Filip a căzut într-o capcană în care s-au pomenit şi foştii premieri

post-img

Prim-ministrul Pavel Filip a căzut într-o capcană în care s-au pomenit şi foştii premieri care au încercat să intervină în modificarea preţurilor în mod administrativ. De această părere sunt experţii în energetică. Potrivit lor, următoarea dată când societatea va fi nemulţumită de preţurile carburanţilor, oamenii nu se vor mai duce la ANRE, nu vor mai protesta acolo, dar vor ataca direct prim-ministrul, pentru că a demonstrat că la indicaţiile lui se pot schimba preţurile.

Chiar dacă Guvernul Republicii Moldova nu are atribuţii prin care poate influenţa în vreun fel formarea preţurilor la carburanţi, la câteva ore de la solicitarea premierului, conducerea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a dispus suspendarea celei mai recente decizii privind majorarea preţurilor la carburanţi, adoptată pe 29 mai 2018, până la analizarea sesizărilor cu privire la acest subiect.

"Atunci când ANRE ia o decizie, aceasta trebuie asumată de către agenţie, care trebuie să iasă în faţă şi să explice societăţii ce hotărâre a luat. În cazul nostru, agenţia a luat o decizie fără să o comenteze. Atunci când au apărut nemulţumirile sociale, a ieşit prim-ministrul cu declaraţii, iar agenţia, fără a oferi un răspuns societăţii şi lui Pavel Filip, a suspendat decizia. Greşeala lor este că nu comunică, nu explică, nu îşi asumă decizia", consideră expertul IDIS "Viitorul" Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

"Mecanismul prin care ANRE plafonează preţurile - vicios şi netransparent"

Mecanismul prin care ANRE plafonează preţurile este un alt punct care i-a pus în gardă pe mulţi experţi economici. Expertul în energetică Victor Parlicov susţine că mecanismul este unul vicios şi netransparent. "Trebuie să existe concurenţă şi preţurile trebuie să fie stabilite de operatorii competenţi. În doar o ţară din UE, în Croaţia, este un astfel de mecanism, toate celelalte state UE nu intervin în niciun fel în plafonarea preţurilor. Acest mecanism trebuie schimbat ca să revenim la o piaţă competitivă normală", crede Parlicov.

Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, decizia luată de Parlament în decembrie 2015, de a oferi ANRE posibilitatea de a reglementa preţurile, a fost greşită şi de aici au început toate problemele. "Această practică este una sovietică, care în mod normal nu ar trebui să mai existe", susţine Tofilat. 

Soluţia ar fi alte preţuri de referinţă 

O altă problemă în legătură cu procesul de stabilire a preţurilor este că societatea nu va putea cunoaşte niciodată modul în care aceste taxe sunt calculate, deoarece ele sunt stabilite în baza cotaţiilor Platts, iar acestea nu sunt informaţii publice şi nu pot fi verificate de consumator. De aceea, oricât de corect ar fi ele calculate, nu vom putea fi siguri de asta, a declarat Victor Parlicov pentru TVR MOLDOVA. 

Accesul la aceste date se poate face în baza unui abonament de 70 de mii de dolari, pe care îl are ANRE şi câteva companii petroliere. Din acest motiv, informaţiile nu pot fi verificate, explică Sergiu Tofilat. Singura soluţie pe care o vede expertul este folosirea altor date de referinţă în stabilirea preţului final, date publice care pot fi verificate de oricine.

"În alte ţări există Consiliul Concurenţei care reglementează aceste preţuri. La noi nu este valabil un astfel de instrument, deoarece noi nu avem un Consiliu al Concurenţei incisiv şi cu capacităţi să verifice dacă există o concurenţă reală", declară Tofilat.

Tofilat a mai menţionat că intervenţia lui Pavel Filip demonstrează ca ANRE nu este o structură independentă, iar deciziile luate de instituţie pot fi influenţate. 

Benzina din SUA este mai ieftină decât cea vândută în Republica Moldova

Expertul economic Veaceslav Ioniţă a constatat că în SUA benzina este mai ieftină decât în Europa şi chiar decât în Republica Moldova. Acesta a realizat şi un grafic din care putem observa că în Republica Moldova preţul benzinei este cu mult mai mare din cauza impozitului pentru un litru de benzină. În SUA, impozitul este de 2,7, iar în Republica Moldova de 6,92. 


Structura preţului la benzină în Republica Moldova şi SUA, recalculat în lei/litru.

ANRE urmează să analizeze săptămâna viitoare informaţiile prezentate şi să le contrapună cu cele care au stat la baza deciziei iniţiale.

Decizia vine şi după ce automobiliştii se mobilizează, pe o reţea de socializare, pentru un marş împotriva scumpirii carburanţilor, care ar urma să aibă loc sâmbătă, 2 iunie.

Autor: Irina Tabaranu