ECONOMIC

De patru ori mai puţin decât s-a planificat. Programul „Prima Casă” se mişcă prea lent

post-img

În cinci luni de la lansarea pe 26 martie 2018 şi până în prezent în cadrul programului „Prima Casă” au fost oferite doar 300 de credite în sumă de peste 120 de milioane de lei. Adică aproximativ două credite pe zi. Planul a fost de câteva ori mai mare.

"Acum sunt acordate câte 25-30 de credite pe săptămână, iar din toamnă sunt sigur că ritmul se va accelera. Eu cred că până la sfârşitul anului 2018 numărul creditelor alocate în cadrul Prima Casă va fi în jur de o mie, ceea ce nu-i puţin”, a declarat pentru Prime TV, Ion Chicu, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, notează mold-street.com.

În acelaşi timp oficialul a menţionat că planul pentru 2018 a fost de 4.000 de credite în cadrul acestui program. 

El s-a arătat încrezut că în următorii ani volumul de credite pentru Prima Casă va creşte semnificativ şi beneficiarii ai lui ar putea fi 5.000-7.000 de familii pe an şi chiar 10.000.

Ion Chicu a mai afirmat că în prezent în sectorul bugetar activează circa 200.000 de angajaţi, dintre care maximum 20% ar putea fi eligibili pentru Prima Casă, având în vedere vârsta sau faptul că au deja o locuinţă.

Gabriela Cuneva, expert economic, a declarat că programul este unul benefic, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru că la el va avea acces un număr mult mai mic de familii decât au nevoie de o locuinţă.

"Programul e bun, dar el nu rezolvă problema de bază a populaţiei: nivelul scăzut al veniturilor. Fără rezolvarea acestei probleme impactul programului nu va cel aşteptat", a precizat experta.

Totodată Gabriela Cuneva a spus că nu este clar pe ce perioadă va funcţiona acest program pentru că nu ar exista un plan concret în ceea ce ţine durata lui.

Secretarul de stat de la Ministerul Finanţelor a ţinut însă să precizeze că acest program va funcţiona atât timp cât va fi cerere, iar efectele benefice sunt vizibile pentru că cota creditelor acordate în cadrul lui a ajuns să constituie circa 40% din totalul creditelor ipotecare acordate în Republica Moldova.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor din cele 300 de credite acordate în decurs de cinci luni, doar 27,3% (82) au fost oferite pentru beneficiari din afara Chişinăului.

Totodată doar 11 credite din totalul de 300 au fost alocate pentru persoane ce locuiesc la sate.

Programul ”Prima Casă” a devenit funcţional pe 26 martie 2018. La Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, angajaţi oficial şi care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare.

Creditele sunt acordate de bănci numai în valută naţională, iar avansul iniţial al beneficiarului trebuie să fie de cel puţin 10% din valoarea totală a locuinţei.

Ulterior au mai fost lansate alte două programe: „Prima Casă - 2” şi "Prima Casă - 3", pentru tinerii angajaţi bugetari şi pentru familiile cu mulţi copii.

Mold-Street a analizat anterior care este situaţia pe segmentul creditelor imobiliare pănă la lansarea programului ”Prima Casă”, şi cat de competitiv în termeni de costuri este acest proiect în comparaţie cu alte credite ipotecare oferite de bănci în condiţii standard.