De la începutul toamnei, motorina s-a scumpit cu 2 lei , iar benzina şi gazul – cu 1 leu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la începutul toamnei, motorina s-a scumpit cu 2 lei , iar benzina şi gazul – cu 1 leu

De la începutul lunii septembrie, scumpirile la carburanţi se ţin lanţ. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a scumpit cu 1,20 lei, iar un litru de motorină s-a scumpit cu mai bine de doi lei. Scumpirile nu au ocolit şi gazul lichefiat, fiind vorba despre o diferenţă de preţ de un leu, comparativ cu începutul lunii septembrie, transmite IPN.

La începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar pentru zilele de 16-18 octombrie Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit preţul maxim de 21,45 lei. Un litru de motorină costa 16,42 lei la început de septembrie, iar pentru următoarele trei zile preţul stabilit este de 18,46 lei/litru.

ANRE nu plafonează preţul pentru gazul lichefiat, care s-a scumpit şi el. La început de septembrie, un litru de gaz lichefiat costa 12,07 lei, iar astăzi preţul la panou este de 13,15 lei.

ANRE precizează, într-un comunicat de presă, că preţurile majorate sunt cauzate de tendinţele înregistrate în cadrul tranzacţiilor internaţionale, în contextul creşterii continue a cererii mondiale la petrol şi produsele derivate ale acestuia. Preţurile la benzină şi la motorină pe piaţa internaţională înregistrează un nivel maxim din ultimii ani.

Potrivit unor modificări operate de ANRE la Metodologia de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, agenţii economici sunt obligaţi să raporteze la ANRE preţurile aplicate în ziua următoare la comercializarea cu amănuntul a tuturor produselor petroliere.

Informaţia va fi prezentată în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare staţie de alimentare, până la ora 16.00, prin intermediul unei platforme electronice. Agenţia şi-a rezervat cel mult trei luni ca să vină cu soluţia tehnică funcţională pentru platforma menţionată.

Similare
RECOMANDĂRI