ECONOMIC

De la începutul acestei săptămâni, gazul lichefiat s-a scumpit cu peste 3%

post-img

De la începutul acestei săptămâni mai multe companii petroliere au scumpit cu circa 3% gazul petrolier lichefiat (GPL), acesta ajungând să coste 9,84-9,87 lei pentru un litru, faţă de 9,54-9,57 lei cât a fost anterior, informează Mold-Street.

Chiar şi aşa, preţul la pompă este cu peste 10 la sută mai mic faţă de cel de un an în urmă, sau la începutul anului 2019.

Majorarea preţului s-a produs ca urmare a creşterii preţurilor la acest tip de combustibil în regiune.

De exemplu în ultimele trei săptămâni pe piaţa din Ucraina preţul gazului lichefiat (LPG) a crescut cu circa 9%. Totodată operatorii de pe piaţă susţin că preţurile ar mai putea creşte în condiţiile în care de regulă în această perioadă se atestă o cerere mai mare în statele din regiune pentru acest tip de carburant.

Deocamdată, preţurile la pompă pentru benzină şi motorină rămân neschimbate de câteva luni.

Un factor ce poate stimula scumpirea carburanţilor în viitor va fi majorarea de la 1 ianuarie 2020 cu 5,1% a accizei la importul de gaz lichefiat şi cu peste 10% a accizei la benzină şi motorină.

Menţionăm că în ultimii 10-11 ani, s-a înregistrat o creştere semnificativă a accizelor la produsele petroliere, care a început în 2008, pe timpul guvernului Greceanîi. 

Astfel cotele accizelor a crescut de 3-4 ori: la motorină – de la 500 lei în 2008 la 2.280 lei în 2019 şi la benzină – de la 1.200 în 2008 la 5.414 lei în 2019.

Şi ele vor continua să crească, pentru că încă nu au ajuns la un nivel mediu european. Mai ales cele la motorină, care sunt de aproape trei ori mai mici decât în statele UE.

De notat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea şi calcularea preţurilor la gazul petrolier, dar şi la benzină şi motorină.

Potrivit Metodologiei de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, intrate în vigoare în martie 2019, Agenţia este cea care poate verifica corectitudinea stabilirii preţurilor, dar nu mai stabileşte periodic preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanţilor. 

Altfel spus, ANRE este autoritatea care poate cel mai bine spune dacă scumpirea are o justificare economică.