ECONOMIC

De la 1 octombrie pensia minimă va fi de 2000 de lei

De la 1 octombrie pensia minimă va fi de 2000 de lei. De această majorare se vor bucura doar persoanele care au stagiu complet de muncă, adică 15 ani lucraţi şi înregistraţi oficial. Este vorba de 183 de mii de pensionari care vor încasa lunar, în medie, un plus de 366 de lei. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Natalia Gavriliţa şi de ministrul Muncii, Marcel Spatari. Autorităţile spun că aceasta este cea mai mare creştere de pensii din istoria Republicii Moldova, iar efortul bugetar este unul foarte mare.

183 mii de pensionari care au stagiu complet de cotizare şi primesc acum o pensie de sub 2000 de lei, se vor bucura de o majorare în medie de 366 de lei până vor avea o pensie de 2000 de lei. Alte 125 mii de persoane care nu au stagiu complet de muncă vor beneficia de o creştere a pensiei în medie cu 398 de lei.

CREŞTEREA PENSIEI ÎN FUNCŢIE DE STAGIU DE MUNCĂ
Persoane cu stagiu complet de cotizare: + 366 lei
Persoane cu stagiu incomplet de cotizare: + 398 lei

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Diferenţa dintre pensia calculată a unei persoane şi cea minimă, în cazul în care cea calculată este sub 2000 de lei, va fi plătită din bugetul de stat sub forma unui "supliment de solidaritate". În timp ea va scădea, odată cu creşterea pensiei calculate a persoanei pentru că, în fiecare an, pensia va fi indexată după regula generală, iar pensia minimă va fi indexată în baza inflaţiei.”

Va creşte, în medie cu 450 de lei, şi ajutorul încasat de cei 84 de mii de beneficiari de alocaţii sociale, în funcţie şi de valoarea pensiei primate până acum.

DAN PERCIUN, deputat PAS: „Bunăoară, astăzi cineva care are o dizabiliate din copilărie cu dizabiliate severă are o alocaţie de aproximativ 900 de lei, după aceste majorări va beneficia de o alocaţie de peste 1500 de lei, deci e o creştere de 600 de lei.”

Cumulativ, de la 1 octombrie, aproape 430 de mii de oameni vor beneficia direct şi indirect de creşterile de pensii. Proiectul a fost definitivat şi urmează ca în aceasta săptămână să fie adoptat de Guvern şi votat de Parlament. Alocaţiile suplimentare de la bugetul de stat sunt de 512 milioane de lei, pentru acest an, iar pentru 2022 se estimează cheltuieli de 2,1 miliarde de lei.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Am făcut calculele pentru 2021, 2022 şi anii care urmează. Noi prognozăm că politicile noastre de combatere a corupţiei, stimulare a creşterii economice vor duce la creşterea bugetului care ne va permite, nu doar să menţinem sustenabilitatea acestei măsuri, dar şi să venim cu măsuri adiţionale în viitor.”

Creşterile vin în acelaşi timp cu indexarea pensiei de la 1 octombrie cu 3,86%. În prezent, în Republica Moldova pensia minimă este de 1188 lei. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, 70% dintre toţi beneficiarii de pensii de limită de vârstă au venituri sub minimul de existenţă. Creşterea pensiei până la 2000 de lei este una dintre promisiunile electorale ale Partidului Acţiune şi Solidaritate.