De la 1 octombrie 2021, venitul lunar minim garantat va constitui 1196 lei
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

De la 1 octombrie 2021, venitul lunar minim garantat va constitui 1196 lei

Astăzi, Cabinetul de miniştri a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. Astfel, la 1 octombrie 2021, venitul lunar minim garantat va fi indexat cu 3,86% şi va constitui 1196 lei.

Venitul minim garantat se utilizează la stabilirea dreptului la ajutor social şi/sau ajutor pentru perioada rece a anului a famililiilor defavorizate.  Prevederile se conţin în Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social aprobat astăzi de Guvern. 

Conform datelor din Sistemul Informaţional Automatizat ,,Asistenţă socială”, în primul semestru al anului 2021 numărul mediu al familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social a constituit circa 52 950 de familii. 

Mărimea medie a prestaţiei de ajutor social a constituit 1096 lei, iar după indexare va constitui 1138,5 lei (în creştere cu 42,5 lei).

Indexarea venitului lunar minim garantat pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie ale anului 2021 va necesita cheltuieli suplimentare din buget în sumă de 6,75 milioane lei. Mijloacele urmează să fie prevăzute la modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent.

Venitul lunar minim garantat se indexează în fiecare an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie media creşterii anuale a indicilor preţurilor de consum pentru ultimii 3 ani, iar la 1 octombrie – rata inflaţiei înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabileşte de către Guvern.

Similare
RECOMANDĂRI