De ce preţurile la carburanţi nu vor scădea prea mult. Preţul petrolului s-a majorat cu 50% în câteva zile
Vizualizari:

De ce preţurile la carburanţi nu vor scădea prea mult. Preţul petrolului s-a majorat cu 50% în câteva zile

Preţurile petrolului marca Brent au crescut brusc în câteva zile cu peste 50%, de la mai puţin 22 de dolari, pe 30 martie, la 34,7 dolari per baril, vineri, 3 aprilie, la închiderea burselor.

O astfel de creştere spectaculoasă a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că anticipează un acord între Arabia Saudită şi Rusia cu privire la reducerea producţiei până la 10 milioane barili pe zi, notează mold-street.com.

„Doar ce am vorbit cu prietenul meu MBS (Prinţul Coroanei) din Arabia Saudită, care a discutat cu preşedintele Putin din Rusia, şi mă aştept şi sper că vor reduce producţia la circa 10 milioane de barili, şi poate chiar mai mult, ceea ce dacă se întâmplă va fi foarte bine pentru industria de petrol şi gaz”, a scris joi, preşedintele american Donald Trump pe Twitter.

Totodată şi preşedintele Rusiei a anunţat că ţara sa este gata pentru un astfel de acord.

Aceste planuri vin după aproape o lună de zile de când preţul petrolului a coborât vertiginos de la un preţ de 53 de dolari barilul la începutul lunii, la mai puţin de 22 dolari la finele lunii martie.

Evoluţia cotaţiei petrolului marca Brent în perioada 3 martie-3 aprilie 2020

Astfel pandemia de COVID-19, corelată cu un război al preţurilor între cele două ţări petroliere a trimis cotaţia petrolului Brent – cotaţia internaţională – la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, tranzacţionându-se în jurul valorii de 20 de dolari per baril la finele lunii martie.

Menţionăm că preţurile la petrolul rusesc marca Urals au coborât sub nivelul de 13 dolari/barilul, cel mai mic din anul 1999 şi deja nu mai acopereau costurile de transportare şi extragere.

Pe 2 aprilie 2020, Aleksandr Novak, ministrul energeticii din Rusia a anunţat că preţul de cost de extracţie a unui baril de petrol în zăcămintele vechi din Rusia oscilează între 3 şi 7 dolari, în timp ce la noile zăcăminte se ridică la 15-20 dolari.

Mai adăugăm că pe piaţa internă efectul prăbuşirii preţurilor la petrol la burse s-a făcut puţin observat. Şi asta pentru că preţurile la bursă sunt futures pentru petrolul livrat în lunile mai-iunie, iar combustibilul importat a fost produs din petrol mai scump.

Vineri, 3 aprilie, mai multe companii petroliere din Moldova a redus preţurile la motorină cu  55-60 de bani pentru un litru, până la 14,20-14,25 lei, cele la benzină cu 25 de bani (16,50-16,55 lei), iar gazul lichefiat s-a ieftinit cu 10-15 bani, până la 9,80 lei pentru un litru.

În ultima lună preţul benzinei pe piaţa internă s-a diminuat cu 11%, cel al motorinei cu circa 14%, iar al gazului petrolier lichefiat cu doar 5%. O ieftinire mai importantă este deja puţin probabilă în condiţiile deprecierii leului cu aproape 6% şi a crizei provocate de pandemie.

Similare
RECOMANDĂRI