Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De astăzi, restaurantele şi cafenelele pot activa în regim Take Away. „Sperăm totul să revină la normal şi să compensăm cheltuielile suportate în ultima lună şi jumătate”

De astăzi, a intrat în vigoare prima măsură de relaxare a restricţiilor pentru sectorul Horeca. Restaurantele sau cafenelele din Republica Moldova care făceau doar livrări online, pot activa acum şi în regimul Take Away, cu respectarea unor condiţii de securitate epidemiologică. În prima zi de relaxare a restricţiilor, nu au fost prea mulţi cumpărători.

Cu mănuşi şi mască de protecţie, comanda este oferită la uşa cafenelei. În interior este permis accesul doar unui singur client. Aşa au început să funcţioneze mai multe cafenele din Chişinău. Ele au permisiunea de a vinde marfă doar la pachet. În schimb, unele restaurante au permis accesul clienţilor, doar cu respectarea distanţei fizice de cel puţin un metru.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedinte Asociaţia HORECA: „Până astăzi, această modalitate nu era permisă, locuitorii care se aflau aproape de un restaurant trebuie să plătească bani pentru livrare, ceea ce este un non-sens, pentru că puteau singuri să-şi livreze." 

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a stabilit că în regim take away nu au voie să activeze bufetele expres, tonetele, precum şi cei care prepară hrană la standurile din pieţe. Agenţii economici care pot totuşi funţiona după acest sistem, spun că decizia este ca o gură de oxigen ce le va permite să supravieţuiască.

RADU STĂVILĂ, proprietar gastro-bar: „De dimineaţă până acum am avut s-au mai activizat clienţii, dar nu toţi ştiu că activăm deja în regim take away. Dar sperăm totul să revină la normal şi să compensăm cheltuielile suportate în ultima lună şi jumătate.”

Proprietarul localului spune că, până la pandemie, avea zilnic cel puţin 800 de clienţi. Acum, nu are nici o treime. A fost nevoit să reducă salariile angajaţilor şi abia reuşeşte să facă faţă cheltuielilor.

RADU STĂVILĂ, proprietar gastro-bar: „Am fost nevoiţi să facem nişte reduceri la salarii de la administratori, până la muncitorii de rând. Însă toţi şi-au primit salariile”.

Şi dacă unii agenţi economici au activat regimul take away imediat după ce a intrat în vigoare, alţii vor deschide abia mâine, după o lună de lucru online. Regulile rămân clare.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedinte Asociaţia HORECA: „Să păstrăm distanţă socială, când avem mai multe persoane în rând, am recomandat să permită accesul câte o persoană, cu condiţia că la intrare îşi va dezinfecta mâinile. Restaurantul trebuie să  asigure cu echipament de protecţie personalul, dezinfectant pentru suprafeţe la fel”.

Următoare măsură de relaxare pentru domeniul Horeca ar putea fi redeschiderea totală aşteptată pe 27 aprilie, în funţie de situaţia epidemiologică. Totodată, dacă restaurantele se vor redeschide, ele vor trebui reamenajate pentru clienţi, astfel încât aceştia să aibă cel puţin un metru distanţă între ei. În plus, tot personalul de deservire va fi echipat cu măşti şi mănuşi de protecţie.
Similare
RECOMANDĂRI