ECONOMIC

Noua Lege cu privire la energetică a intrat în vigoare şi va asigura implementarea Pachetului Energetic III

post-img

Cu o întârziere de câteva luni noua lege cu privire la energetică a fost promulgată de şeful statului. Documentul va asigura implementarea în mod transparent a legislaţiei comunitare ce reglementează sectoarele energeticii, inclusiv drepturile şi obligaţiile autorităţii de reglementare.

Conform legii, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea inclusiv dreptul să aplice sancţiuni financiare faţă de operatorii de pe piaţă. Noua redacţie a documentului modifică şi procedura de numire a directorilor Consiliului de administraţie la ANRE, stabilind că aceştia vor fi desemnaţi în baza unui concurs organizat de Parlament pe principii profesionale şi transparente.

Un alt principiu promovat în lege este aprobarea bugetului ANRE de către Consiliul de administraţie al ANRE cu informarea ulterioară a Parlamentului şi supunerea controlului de către Curtea de Conturi. Documentul a fost coordonat şi expertizat de Comunitatea Energetică Europeană.

Adoptarea documentului care pune bazele Implementării integrale a Pachetului Energetic III, a întârziat şi a avut loc cu nivel redus de transparenţă şi fără consultări publice participative, susţine un grup de experţi.

Potrivit declaraţiei Grupurilor de consultări interne dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană dedicate comerţului şi dezvoltării durabile, implementarea acestei legi necesită supraveghere atentă în baza unui plan de acţiuni, atât de către UE, Comunitatea Energetică, cât şi de către societatea civilă.

"De asemenea, este necesar în mod urgent elaborarea unei foi de parcurs pentru realizarea în practică a principiului de separare a activităţilor (unbundling) în sectorul gazelor naturale, care este tergiversat deşi termenul maxim de realizarea este anul 2019. Aceasta coincide cu anul dării în exploatare a gazoductului Ungheni-Chişinău şi expirarea contractului de achiziţie a gazelor naturale, reînnoit cu SA Gazprom la finele anului 2016", se arată în declaraţie.

Pentru asigurarea unor contracte şi preţuri convenabile la importul de energie electrică este obligatorie perfecţionarea mecanismului de achiziţii în acest domeniu, iar mecanismul, iniţiat în 2017, necesită îmbunătăţiri tehnice şi trebuie extins asupra contractelor negociate de către Energocom.

Totodată, participarea observatorilor europeni (Comunitatea Energetică, UE) trebuie să devină cu adevărat efectivă, iar implicarea Ministerului Economiei şi Infrastructurii în desfăşurarea tenderelor să fie limitată sau chiar exclusă definitiv, pentru a stimula o concurenţă mai mare a ofertelor de furnizare, mai susţin experţii, scrie Moldstreet.