ECONOMIC

DCFTA a contribuit la creşterea exporturilor către UE şi implementarea reformelor

post-img

Implementarea Acordului de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) a dus la aceea ca ponderea exporturilor pe piaţa europeană să crească până la 65% din totalul exporturilor moldoveneşti.

Cu suportul tehnic al UE au fost deschise fabrici noi în Republica Moldova şi au fost atraşi investitori străini, transmite IPN.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că DCFTA este un acord unic pentru că acesta creează o piaţă comună la standarde comune europene. Pe parcursul a trei ani s-a pus accent pe armonizarea legislativă, dar şi pe implementarea celor mai bune practici UE în Republica Moldova.

„Unii zic că exporturile au crescut din cauza că s-au închis alte pieţe, ceea ce este fals, piaţa UE a devenit deja o piaţă primară. Trebuie să menţionez că a crescut ponderea exporturilor în UE a produselor agricole pe perioada implementării DCFTA, dar şi a textilelor, pieselor pentru automobile etc.”, a spus şeful delegaţiei UE la Chişinău.

Cu suportul Acordului a fost instituită o diviziune responsabilă de coordonarea politicilor economice europene şi DCFTA în cadrul Ministerului Economiei. De asemenea, s-au format grupuri de lucru interinstituţionale pe diverse diviziuni care sunt prevăzute în capitolele Acordului. Grupurile au fost responsabile de administrarea vamală, măsurile sanitare şi fitosanitare, concurenţa în achiziţii publice, drepturile la proprietatea intelectuală, comerţul cu servicii şi circulaţia capitalului etc.

Potrivit şefului Direcţiei generale de cooperare economică internaţională a Ministerului Economiei, Mihaela Gorban, Acordul este mai mult decât un acord de comerţ liber, este un act ce prevede nu doar eliminarea barierelor tarifare sau netarifare ce stau în calea comerţului, dar totodată are o agendă complexă de transpunere a legislaţiei europene în legislaţia naţională a Republicii Moldova.

"Pe acest segment DCFTA are peste 350 de directive care urmează să fie transpuse în următorii zece ani. Rata de expunere a legislaţiei europene în cea a Moldovei este acum în proporţie de 30%", a adăugat Mihaela Gorban.

Ministrul economiei, Octavian Calmîc, a adăugat că DCFTA a avut o contribuţie semnificativă pentru Guvern şi cetăţenii Republicii Moldova, cât şi în procesul de integrare europeană. „Noi am dat dovadă că suntem un beneficiar de asistenţă responsabil şi în tot acest timp am putut să arătăm că sectorul privat, dar şi sectorul public, ministerele, sunt competitive în dezvoltarea a astfel de proiecte”, a adăugat ministrul Economiei Octavian Calmîc.

Proiectul DCFTA a fost implementat pe parcursul a 41 de luni (2013-2017), având un buget de 2,8 milioane de euro.