Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea Constituţională: Plafonarea taxelor locale pentru acest an, aprobată de fosta guvernare socialistă, este ilegală

Plafonarea taxelor locale pentru acest an, aprobată de fosta guvernare socialistă este ilegală. Verdictul a fost dat, astăzi, de către Curtea Constituţională, în urma sesizării, depuse de către fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plîngău. Reprezentanţii autorităţilor publice locale au salutat decizia Curţii. Ei au subliniat că aleşii locali şi-au recăpătat libertatea de decizie privind stabilirea taxelor în funcţie de situaţia economică din localităţile pe care le administrează.

„Se declară neconstituţionale prevederile art. 7 punctele 78-87 din Legea 257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte normative.”

Curtea Constituţională a stabilit că prevederile privind plafonarea taxelor locale, au diminuat considerabil independenţa financiară a autorităţilor locale. În plus, plafonarea inclusă în legea bugetului pentru acest an, nu a fost examinată împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale şi în acest fel, s-a încălcat una dintre prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale.

DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale: „Prevederile contestate plasează aleşii locali într-o situaţie în care aceştia nu se pot bucura de un spaţiu de manevră adecvat în materie fiscal.Libertatea de a stabili cunatumul taxelor locale este un indicator important al gradului de realizare a autonomiei locale. Curtea a reţinut că autorităţile publice locale trebuie să dispună de împuterniciri reale pentru aşi implementa politicile.”

Decizia Curţii Constituţionale a fost salutată de Congresul Autorităţilor Publice Locale din Moldova.

VIOREL FURDUI, director CALM: „S-a revenit la situaţia în care autorităţile publice locale vor decide împreună cu mediu de afaceri, împreună cu societate civilă. S-a recunoscut astfel dreptul lor la economie, organizaţională, financiară. Astfel, lucrurile au revenit la normal şi autorităţile publice locale şi-au recâştigat competenţele lor.”

La sfârşitul anului trecut, mai mulţi primari din Repubica Moldova au protestat la Guvern şi Parlament faţă de plafonarea taxelor locale impusă de fosta majoritate parlamentară PSRM-Şor. Atunci, reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova s-au arătat nemulţumiţi că plafonarea a dus la micşorarea taxelor, pe care administraţiile locale le pot încasa de la agenţii economici, care activează pe teritoriile lor.
Similare
RECOMANDĂRI