ECONOMIC

Cum ne cheltuim banii? Raţional sau iraţional

Cum ne cheltuim banii? Care sunt raţionamentele după care ne facem alegerile legate de bugete şi cum arată profilul consumatorului din Republica Moldova. Specialiştii susţin că omul alege să cumpere anumite produse, face această alegere pentru că are resurse băneşti limitate şi nu-şi poate permite să cumpere orice.

Astfel, comportamentul consumatorului este dictat de anumiţi factori ca veniturile sale disponbile, dorinţele pe care le are, preţuri, costurile. Dar înprimul rând de felul în care se raportează la bani.

Misiunea şcolii este să dezvolte competenţe pe tot parcursul vieţii. Printre disciplinele care trebuie însuşite încă din primii ani de studii este şi educaţia
financiară, domeniu pentru care societatea manifestă tot mai mult interes. În special tinerii au nevoie de suport informaţional care i-ar ajuta să-şi dezvolte deprinderi să câştige bani şi să-i gestioneze corect.

Pe lângă şcoală, matricea cea mai puternică care educă modele comportamentale este familia, lucru susţinut şi de experţi.

La nivelul comportamentului unui consumator cumpărăm din obişnuinţă sau analizăm toate opţiunile? Experţii susţin că oamenii sunt ca nişte calculatoare, care memorizează acţiunile făcute şi le repetă. Aceste automatisme se reflectă în mai multe domenii.

Consumul populaţiei este un pilon pe care se ţine economia Republicii Moldova, acesta fiind alimentat la rândul său de deciziile de consum, fie ele raţionale sau iraţionale. Tocmai din acest motiv se fac din ce în ce mai multe studii la nivelul economiei comportamentale.

De la începutul acestui an, în Republica Moldova au fost lansate mai multe proiecte menite să dezvolte competenţe financiare tpopulaţiei, în special tinerei generaţiei.