ECONOMIC

Cum Moldovagaz boicotează deciziile „politice” adoptate de ANRE - Mold-Street

post-img

După ce pe 16 martie 2018, Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis diminuarea tarifelor la gazele naturale, în medie cu 20,3%, Moldovagaz şi subsidiarele ei urmau să facă un recalcul al facturilor achitate în acest an de toţi consumatorii până la data aprobării noilor preţuri reglementate.

Cel puţin aşa au declarat şi declară public şefii de la ANRE. „Facturile achitate de populaţie şi agenţi economici în primele două luni ale anului vor fi recalculate”, a precizat pe 16 martie 2018, la finalul şedinţei publice de aprobarea a noilor preţuri, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, scrie Mold-Street.

„Astfel consumatorii vor achita în acest an în total cu 1,5 miliarde de lei mai puţin pentru gaze decât în anul 2017”, se lăuda atunci Copaci.

Promisiunile premierului Filip

Şi premierul Pavel Filip a promis încă pe 31 ianuarie 2018, în cadrul şedinţei de Guvern că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluţie de returnare a plăţilor făcute deja la tariful vechi, mai mare.

„Procedurile prevăd că preţul se stabileşte la începutul anului, valabil pe tot anul. Respectiv de la 1 ianuarie. Am rugat colegii de la Moldovagaz, pentru că procedurile oricum mai durează, să ia în calcul acest lucru şi să găsească o modalitate. Fie se restituie banii pentru facturile primite, plătite de la începutul anului, fie că oamenii vor primi o reducere care va lua în calcul această supra plată acumulată de la începutul anului”, a afirmat atunci prim-ministrul Pavel Filip.

În joc sunt sute de milioane de lei

În realitate recalcularea facturilor achitate s-a efectuat doar în cazul consumatorilor casnici, nu şi în cazul a zeci şi sute de agenţi economici: de la asociaţii de locatari care dispun de centrale autonome la bloc, la Termoelectrica, cel mai mare consumator de metan din ţară. Motivul este unul pur financiar: Moldovagaz ar urma să returneze pe această cale câteva sute de milioane lei.

De exemplu Termoelectrica, întreprindere ce deţine două CET-uri în Chişinău şi consumă circa o treime din toate gazele importate de Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) în cazul unui recalcul, ar fi beneficiat de o reducere de ciirca 200 de milioane lei. Dar întreprinderea nici nu se aşteaptă la un astfel de gest de la Moldovagaz. 

"Termoelectrica SA a primit factura pentru consumul de gaze naturale actualizată la noul tarif aprobat, începând cu 17 martie 2018, data publicării Hotărârii privind tarifele şi preţurile reglementate la gazele naturale în Monitorul Oficial"„ ne-a declarat Elena Junghina, Şefa Serviciului Comunicare şi Relaţii cu Publicul de la Termoelectrica.

Cât despre faptul dacă Moldovagaz ar putea face un recalcul şi pentru consumul de la la 1 ianuarie şi până pe 16 martie 2018, Elena Junghina a spus că nu este de competenţa întreprinderii să răspundă la această întrebare.

Aşa a decis Moldovagaz!

Tudor Iaşcenco, directorul Tipografiei din Rezina şi al ziarului Cuvântul a spus că dacă pentru consumul de la domiciliu a primit deja facturi cu recalculul consumului de gaze, apoi în cazul tipografiei a primit un răspuns negativ.

Continuarea materialului o găsiţi aici.