Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Criză în industria uşoară din Republica Moldova

De aproape două luni, zeci de fabrici din industria uşoară nu au mai produs nimic, şi-au trimis angajaţii acasă iar în bugetele lor nu a mai intrat niciun ban. Asociaţia Patronală a Industriei Uşoare crede că în urma crizei pandemice numeroase afaceri vor avea probleme grave, iar riscul de concedieri, insolvenţe şi falimente va creşte semnificativ în perioada următoare. Ridicarea stării de urgenţă şi repornirea industriei nu înseamnă că totul va reveni la normal. Firmele din acest domeniu aşteaptă din partea autorităţilor măsuri concrete de ajutor.

Întreprinderile din Industria Uşoară a Republicii Moldova au peste  30 de mii de angajaţi, dintre care 70% au stat acasă pe perioada stării de urgenţă. Prognozele arată că nu vor reveni toţi la muncă şi, fără măsuri de susţinere din partea statului, urmează un val de concedieri.

„Reluarea activităţii comerciale presupune în primul rând anumite lichidităţi, anumite mijloace circulante pe care ţi lei putea permite să achiţi salariile angajaţilor să achiţi de fapt chiriile acelor centre comerciale unde îşi desfăşoară activitatea.Vreau să vă spun că aceste mijloace circulante nu exist. Salariile nu au fost achitate pe deplin” spune CORINA COJOCARU, director, Asociaţia Patronală din Industria Uşoară.

Întreprinzătorii din acest domeniu spun că nu s-ar fi aflat acum în această situaţie grea dacă statul le-ar fi dat comenzi. La sfârşitul lui martie, Guvernul a cumpărat, din China, echipamente de protecţie pentru personalul medical în valoare de 36 de milioane de lei. Directorul Asociaţiei Patronală din Industria Uşoară spune că firmele ar fi avut bani de salarii dacă măcar o parte din aceste echipamente s-ar fi cumpărat de la producătorii locali.

„Noi ne-am aşteptat că de la începutul acestei crize pandemice şi economice se va pune accent pe producătorul local pe producţia locală autohtonă. Nedumerirea a apărut atunci când înainte de sărbătorile de paşti practic a aterizat acel avion că măşti consumabile medicale din China practic achiziţiile au demarat la 23 martie dar produsele au intrat în ţară mult mai târziu  acest termen  3-4 săptămâni putea fi perfect încadrat în procesul de antrenare a producătorului local în procesul de livrare şi asigurare a instituţiilor medicale”, SPUNE CORINA COJOCARU, director, Asociaţia Patronală din Industria Uşoară.

Ca urmare a acestui precedent în care statul a făcut achiziţii consistente din exterior, fără publicarea prealabilă a unui anunţ, companiile din domeniu cer ca achiziţiile publice să se organizeze transparent, astfel încât producătorii locali să poată participa şi ei.

„Avem nevoie să antrenăm în achiziţiile publice acele companii care realmente contribuie la formarea bugetului naţional acele companii care de ani de zile au sute de angajaţi şi achită de ani de zile  aceste impozite la bugetul naţional dar companiile fantomă care 2-3 angajaţi care au fost contracte in aceste achiziţii cred că nu ar trebui să fie antrenate într-un astfel de proces”,  a spus CORINA COJOCARU, director, Asociaţia Patronală din Industria Uşoară.

Fabricile de textile sunt cele care se confruntă cu cele mai mari pierderi. Dacă în luna martie, veniturile lor s-au redus cu 35 până la 60%, acum multe din ele inregistrează venituri 0. Directorul unei fabrici de marochinărie spune că pandemia i-a găsit nepregătiţi.

„Toate contractele au fost suspendate, partenerii noştri au stopat producţia pentru că ei nu au mai avut materiale. Cel puţin noi de lucru avem dar vedeţi că nu am vândut un leu producţie pentru produsul nostru noi nu ne-am pregătit să vindem online pentru că noi avem exporturi şi aveam si pe piaţa internă comenzi”, a declarat ALEXANDRA CAN, director, fabrică de marochinărie.

Alexandra Can îşi aşteaptă angajaţii la muncă de săptămâna viitoare, însă nu poate supune cu certitudine câţi din ei se vor întoarce şi cât timp îi va putea plăti compania.

„Noi avem foarte mulţi pensionari care lucrează şi dacă pensionari s-au obişnuit în aceste 2 luni de zile să stea acasă şi se vor teme să vină este o chestiune dacă vor vrea să vină la lucru o s avină şi o să lucrăm dar noi nu ştim ce comportament vor avea”, a spus ALEXANDRA CAN, director, fabrică de marochinărie.

„Directorii de fabrici aşteaptă pachetul numărul doi de măsuri economice parvenite din partea Guvernului astfel încât să putem oferi o soluţie astfel încât să putem evita şomajul clasic disponibilizările şi falimentările companiilor pentru că în momentul în care companiile nu îşi vor putea achita salariile vor recurge la reducerea de unităţi” a spus CORINA COJOCARU, director, Asociaţia Patronală din Industria Uşoară.

Asociaţia Patronală din Industria Uşoară a trimis cinci solicitări oficiale către autorităţi. Săptămâna trecută, reprezentanţii organizaţiei au avut şi o întrevedere cu şeful statului Igor Dodon, care a dat asigurări că va transmite Parlamentului propuneri pentru elaborarea unor iniţiative legislative în vederea diminuării efectelor crizei economice şi susţinerii producătorilor autohtoni. Până acum, însă, nu au fost anunţate măsuri de susţinere a firmelor din domeniu.
Similare
RECOMANDĂRI