Creşterea preţurilor la alimente a dus la creşterea ratei anuale a inflaţiei, raport BNM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Creşterea preţurilor la alimente a dus la creşterea ratei anuale a inflaţiei, raport BNM

Rata anuală a inflaţiei, măsurată prin indicele preţurilor de consum, din luna mai 2019 a revenit în intervalul 5% ± 1,5 puncte procentuale şi în luna septembrie 2019 a înregistrat 6,3%.

Într-o conferinţă de presă în care a fost prezentat Raportul numărul 4 asupra inflaţiei, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, a declarat că preţurile reglementate şi preţurile la combustibil au înregistrat o contribuţie nesemnificativă în creşterea inflaţiei.

„Trendul de creştere a preţurilor la produsele alimentare în Republica Moldova şi cel al indicelui produselor alimentare internaţionale confirmă că o economie deschisă mică nu poate evita sau tempera evoluţia preţurilor internaţionale”, a spus Octavian Armaşu.

„Prognoza inflaţiei pe termen mediu prevede o sporire a ratei inflaţiei până la sfârşitul anului 2019. Inflaţia medie va constitui 5% la sfârşitul anului 2019 şi 5,9% în 2020”, a spus Octavian Armaşu.

În raportul BNM se arată că volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 26,1% în trimestrul al treilea 2019, faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Guvernatorul BNM a menţionat că băncile din Republica Moldova sunt suficient capitalizate. Ponderea creditelor neperformante, la situaţia din 30 septembrie 2019, a constituit 10,2%, fiind în scădere cu 2,3 puncte procentuale faţă de 31 decembrie 2019,  transmite IPN.
Similare
RECOMANDĂRI