COVID-19: BERD anunţă „Pachetul Solidarităţii”, în valoare de 1 mlrd. de euro, pentru susţinerea companiilor
Sursa foto:ziare.com Vizualizari:

COVID-19: BERD anunţă „Pachetul Solidarităţii”, în valoare de 1 mlrd. de euro, pentru susţinerea companiilor

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat un fond de urgenţă de 1 miliard de euro, denumit „Pachetul Solidarităţii”, prin care ia măsuri pentru a ajuta companiile din diferite regiuni să treacă prin criza cauzată de coronavirus, scrie Infotag.

„Acesta este un răspuns iniţial la criză, BERD este pregătită de măsuri suplimentare”, se menţionează într-un comunicat al BERD.

În cadrul programului de urgenţă, BERD va stabili „un cadru de lucru pentru a oferi finanţare clienţilor, reprezentând businessuri cu fundamente puternice, care trec prin momente dificile pe partea de finanţare”.

Preşedintele BERD a spus că, pentru a răspunde solidar cu acţionarii ei, ţările în care operează, partenerii şi clienţii, banca a stabilit un cadru de finanţare, cuprinzând 1 miliard de euro sub formă de finanţare nouă şi suplimentară pentru clienţii emergenţi, constând în lichiditate de urgenţă, capital circulant şi finanţare comercială. 

„Acesta este primul pas. Banca este pregătită să îşi majoreze dimensiunea răspunsului şi ia măsuri în mod activ şi urgent pentru a revizui, ajusta şi extinde instrumentele de finanţare, în parteneriat cu ţările în care are operaţiuni, cu partenerii şi cu comunitatea internaţională”, a menţionat el.

Banca va oferi finanţări pe termen scurt pe termen de până la doi ani prin instituţii financiare, în special pentru a susţine întreprinderile mici şi mijlocii.

BERD va analiza nevoia de a restructura împrumuturile existente, precum şi posibilitatea de a extinde maturitatea unor credite şi de a modifica condiţiile de creditare. Mai mult, banca vrea să ofere posibilitatea convertirii facilităţilor de finanţare existente în monedă locală.

Economiştii BERD se aşteaptă ca economia să fie afectată în economiile celor 38 de ţări în care operează banca, cu încetiniri în special în Asia Centrală, Europa de Est şi Caucaz, Rusia şi Europa de Est.
Similare
RECOMANDĂRI