Consultări: TVA-ul achitat pentru proprietatea gajată, ipotecată sau sechestrată va fi transferat în mod prioritar bugetului
Sursa foto:mf.gov.md Vizualizari:

Consultări: TVA-ul achitat pentru proprietatea gajată, ipotecată sau sechestrată va fi transferat în mod prioritar bugetului

Suma Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) achitată pentru proprietatea gajată, ipotecată, sechestrată, sau pentru bunurile întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, va fi transferată în mod prioritar bugetului. În acest sens, documentul de politici fiscale şi vamale pentru perioada 2020-2022 prevede introducerea principiului taxării inverse.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei şedinţe de lucru organizată de Ministerul Finanţelor cu reprezentanţi ai Serviciului Fiscal de Stat, Băncii Naţionale a Moldovei, mediului de afaceri, instituţiilor bancare şi patronatelor.

Potrivit ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa, prin introducerea principiului taxării inverse se va evita prejudicierea bugetului de stat.

„Este o practică internaţională. Noi propunem introducerea principiului de taxare inversă pentru companiile care se află în insolvabilitate, sau în contextul comercializării gajului. Având în vedere incapacitatea de plată a vânzătorului, de multe ori suma TVA aferentă bunului vândut nu se achită la buget şi în acest sens are loc deducerea sumei TVA care în realitate nu ajunge la buget”, a declarat ministrul Finanţelor.

Potrivit principiului taxării inverse, în cazul vânzării bunului de către agentul economic insolvabil (vânzător) unui alt agent economic (cumpărător), acesta din urmă calculează şi achită suma TVA la buget, având ulterior dreptul la deducere.

Reamintim că, Ministerul Finanţelor a lansat o serie de consultări privind documentul de politici fiscale şi vamale pentru următoarea perioadă. Până în prezent, conducerea Ministerului Finanţelor a discutat la acest subiect cu asociaţiile de business, reprezentanţii autorităţilor publice locale şi centrale, patronatele şi sindicatele.

Similare
RECOMANDĂRI