ECONOMIC

Consiliul Economic încurajează intenţiile de decriminalizare a infracţiunilor economice

post-img

Iniţiativele legislative anunţate recent de Ministerul Justiţiei, propuse pentru a facilita activitatea de afaceri, au fost analizate de Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru.

Modificările propuse vizează reglementări noi pentru anumite categorii de infracţiuni din domeniul economic şi urmează a fi incluse în Codurile: Contravenţional, Penal şi de Procedură Penală.

Modificările Codului Penal din ultimii ani au impus măsuri punitive, acestea împreună cu multiplele sancţiuni prevăzute de norme din Codul Fiscal, Vamal, constrâng excesiv condiţiile pentru dezvoltarea afacerilor şi duc la blocaje, ce reduc inclusiv din atractivitatea pentru investitorii străini. Astfel, sunt propuse intervenţii în lege pentru anumite categorii de infracţiuni uşoare, cu scopul de a reduce pedeapsa şi de a o exclude.

Se propun remedii pentru ca oamenii de afaceri să poată recunoaşte vinovăţia pentru infracţiunea comisă, înlătura consecinţele acesteia şi achita la buget sancţiuni pecuniare. Modificările mai vizează competenţele organelor de control ce vor deveni organe constatatoare, restricţii pentru efectuarea percheziţiilor, sechestrelor, reducerea sancţiunilor privative de libertate şi creşterea celor pecuniare.

Membri din Consiliul Economic au salutat iniţiativa şi au formulat mai multe propuneri. La consultarea proiectului au fost prezenţi autorii acestuia, membri ai Consiliului Economic, reprezentanţii asociaţiilor de business şi ai instituţiilor statului – Serviciul Fiscal, Vamal, Protecţiei Consumatorilor, Uniunii Transportatorilor ş.a.

Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru acivează din anul 2011 şi are 71 de membri. Acesta este o structură consultativă fondată pentru a facilita interacţiunea dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi formatorii de politici publice.