ECONOMIC

Concluzii dure ale Băncii Mondiale privind creşterea economică din Republica Moldova

post-img

Banca Mondială estimează că economia Republicii Moldova va continua să crească sub potenţial şi necesar şi în următorii ani. De vină este lipsa unor reforme profunde.

Economia Republicii Moldova va înregistra un avans de 3,8% în 2018, de 3,7% în 2019 şi de 3,5% în 2020, în timp ce deficitul de cont curent se va adânci la 4,8% din PIB anul acesta, la 5,2% din PIB anul viitor şi la 5,6% din PIB în 2020, se arată în raportul intitulat "Macro Poverty Outlook for Europe and Central Asia", publicat marţi de Banca Mondială (BM), notează mold-street.com.

În an electoral Guvernul a majorat cheltuielile

De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,0% din PIB în 2018 (de aproape patru ori mai mare ca în 2017 (n.r.), urmând să se reducă la 2,5% din PIB în 2019 şi 2,2% în 2020.

"Creşterea se aşteaptă să fie solidă şi să atingă 3,8% în 2018 şi 3,7% în 2019, dar va rămâne sub mediile istorice (de 4,6%). Pe termen mediu, recuperarea remitenţelor, împreună cu creşterea salariilor private, vor susţine consumul privat, care va rămâne un factor-cheie al creşterii economice. Creşterea importurilor va depăşi creşterea exporturilor, ceea ce va duce la o contribuţie negativă a comerţului net la creşterea PIB", susţin experţii de la Banca Mondială.

În raport este menţionat şi impactul alegerilor parlamentare din noiembrie 2018, care a forţat Guvernul ca după o contracţie prelungită, să majoreze investiţiile publice, cu accent pe sectorul drumurilor.

În raport se menţionează că în scenariul de bază, se preconizează că deficitele fiscale vor rămâne sub control. 

Banca Mondială mai constată o serie de riscuri şi provocări. Astfel după doi ani de condiţii climatice bune, condiţiile meteorologice extreme pot afecta producţia agricolă cu consecinţe asupra creşterii globale.  Totodată chiar dacă sectorul bancar sa stabilizat, Banca Mondială susţine că este important "să se continue reformele şi să se consolideze transparenţa în acest sector". 

Republica Moldova are nevoie de o creştere mai rapidă pentru a se apropia de ţările din UE

Potrivit raportului creşterea mai slabă a principalilor parteneri comerciali şi schimbările potenţiale ale comerţului internaţional şi ale relaţiilor de migraţie ar putea submina exporturile şi fluxurile de remitenţe, ceea ce poate lovi şi în economia Republicii Moldova.

În opinia celor de la Banca Mondială, chiar dacă autorităţile au depus eforturi pentru a reduce riscurile macroeconomice, Republica Moldova are nevoie de o creştere mai rapidă pentru a se apropia de nivelul din ţările din UE.

"Pentru ca acest lucru să se întâmple, Moldova are nevoie de reforme profunde de transformare care vor crea locuri de muncă noi şi mai bune în sectorul privat şi, în consecinţă, vor crea spaţiu pentru nevoile investiţiilor publice", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Anterior Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova susţinea într-o estimare a situaţiei economice că ţara noastră nu ajunge din urmă, ci din contra se depărtează şi mai tare de nivelul de dezvoltare a statelor din regiune.

"Făcând abstracţie de faptul că şi alte state cresc economic, având o rată medie anuală de creştere a PIB-ului naţional de 4,5%, Republica Moldova va ajunge la nivelul de dezvoltare economică (văzută ca PIB per capita) din anul 2016 a Bosniei-Herţegovina abia peste 16 ani, a Poloniei - peste 37 de ani, iar a UE - peste 45 de ani".

Şi CNPM constata că necesitatea unor reforme radicale în economie este stringentă.